Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cursul valutar în 2019: Evoluția dolarului și a monedei europene

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры: доллары США, евро, рубли
Денежные купюры: доллары США, евро, рубли - Sputnik Moldova
Abonare
Care valută este mai indicată pentru a-ți păstra economiile? Ce spun specialiștii.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. În anul 2019 nu se prevăd fluctuații considerabile ale cursului leului moldovenesc față de dolar și euro, a declarat pentru Sputnik Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei, prezentând totalurile anului care pleacă și făcând prognozele pe următoarele 12 luni.

Курс валют - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în perioada alegerilor parlamentare

Potrivit secretarului de stat, există câteva premise pentru anumite devieri ale cursului valutar.

Una dintre ele se referă la programul semnat de autoritățile moldovene cu FMI. „Acest document prevede prognoza pe anul viitor din care reiese că nivelul inflației și fluctuația leului nu vor fi semnificative”, a spus Iurcu.

Apropo, mulți experți economici prezic surprize pe piața valutară anume după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Unii economiști consideră că leul se poate prăbuși în raport cu valutele străine. Însă Ministerul Economiei este mai optimist.

„Noi nu putem ghici după zațul de cafea. Nu văd nici un fel de motive pentru fluctuații serioase. Însă trăim în condițiile unei economii interconectate la alte regiuni, și totul va depinde de ceea ce se va produce în Rusia, în Ucraina și în UE”, a menționat Iurcu.

Prognoza privind cursul valutelor

În nota explicativă la legea privind bugetul de stat al Republicii Moldova pe anul 2019, aprobată de Parlament, este indicat, în special, că în anii 2019 – 2021 se prevede o depreciere moderată a valutei naționale.

În document se spune că, în intervalul menționat, cursul mediu de schimb al leului în raport cu dolarul va devia între 17,2 și 18,5 lei.

În ce valută să-ți păstrezi economiile

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Această întrebare îi frământă pe mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Fiind trecuți prin trista experiență a fluctuațiilor de pe piața valutară, oamenii deja sunt mai prudenți atunci când decid în ce valută să-și păstreze banii. Oficialii moldoveni afirmă toți într-un glas că e mai bine să-ți păstrezi economiile în lei moldovenești.

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a declarat pentru Sputnik că sfatul său este să păstrăm toate economiile în lei moldovenești și să nu pierdem nervii urmărind ce se întâmplă cu euro sau cu dolarul.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

Într-adevăr, se poate câștiga de pe urma fluctuațiilor cursului valutar, însă numai atunci când este vorba de un trader profesionist care are nu doar o instruire financiară, ci și o anumită intuiție. Ministrul Finanțelor consideră că jocul cu valutele nu duc niciodată la ceva bun, dacă nu ești un bun specialist în domeniu.

„O parte considerabilă a cetățenilor Moldovei nici nu dispun de economii chiar atât de mari, pentru a recurge la operații de transferare a banilor dintr-o valută în alta. Doar această procedură este și ea costisitoare, având în vedere ajustarea. De aceea sfatul meu este ca majoritatea cetățenilor Moldovei să-și păstreze mai bine economiile în lei”, a spus Chicu.

De aceeași părere este și secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu:

„Este mai bine ca banii să fie păstrați în lei moldovenești. Iar dacă vorbim despre economii în valută străină, este mai bine să le păstrăm în coșuri valutare diferite: 50 la 50”.

Cum s-a comportat leul moldovenesc în anul 2018

Стройка  - Sputnik Moldova
Pericolul pe care îl comportă programul "Prima Casă"

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul american în expresie nominală cu 0,2%, adică până la 17,13 la sfârșitul lunii octombrie. Față de euro, moneda națională s-a întărit cu 4,8%. Acestea sunt datele Ministerului Economiei al țării.

Factorii principali care au influențat asupra fluctuațiilor leului moldovenesc sunt legați de afluxul masiv de valută străină datorită exporturilor, transferurilor din partea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare, precum și a investițiilor. În afară de aceasta, cursul leului a mai fost determinat și de fluctuațiile dolarului pe piața internațională, dar și de politica monetară a Băncii Naționale a Moldovei.

Fluxul de știri
0