Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul pe care îl comportă programul "Prima Casă"

© Sputnik / Miroslav RotariСтройка
Стройка  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernanții de la Chișinău au raportat recent că deja peste 1000 de locuințe au fost procurate în cadrul Programului „Prima Casă”, iar premierul Pavel Filip a anunțat că în 2019 numărul beneficiarilor va fi de minimum 3000.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnic. În debutul ședinței Cabinetului de Miniștri din 12 decembrie, premierul Pavel Filip a anunțat că Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari. El a prezentat acest fapt ca pe o realizare importantă a autorităților.

”Mă bucur că acest program ia amploare. Dacă fiecare guvernare reușea în fiecare an să acorde cel puțin 1000 de apartamente, asta ar însemna că mii de familii sau mii de oameni rămâneau aici, acasă, să muncească în Republica Moldova și nu plecau peste hotare”, a declarat el, fiind citat de serviciul de presă al Executivului.

Programul "Prima Casă", un succes incontestabil pentru guvernanți

Pavel Filip a ținut să le mulțumească celor care au asigurat succesul programului: Ministerului Finanțelor, intuiților bancare, dar și Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care îi ajută pe cetățeni oferindu-le informații utile: „Din punctul meu de vedere toți își fac munca bine, de asta există asemenea rezultate. Pentru anul viitor planificăm să avem minimum 3000 de beneficiari”, a adăugat Pavel Filip.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Cum să-ți cumperi un apartament în Moldova la un preț de nimic

Deși Guvernul prezintă programul "Prima Casă" ca pe un succes incontestabil, opoziția politică, comunitatea de experți și tot felul de băgători de seamă sunt de altă părere, ei aducând un șir de critici acestui program. Bineînțeles, multe dintre aceste critici sunt determinate de raționamente politice și, în special, electorale, acum când au mai rămas două luni și jumătate până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Vom trece peste opiniile celor care critică din raționamente electorale, pentru care orice ar face Guvernul sau majoritatea parlamentară este neapărat rău doar pentru simplul fapt că aceștia se află la guvernare, iar cei care critică – în opoziție. Dar ne vom opri asupra unor obiecții pertinente făcute guvernanților și felului în care aceștia gestionează Programul "Prima Casă".

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Programul ”Prima Casă”, tot mai solicitat! Câte dosare au fost depuse

Greșeala pe care a comis-o Guvernul în desfășurarea acestui program vine dintr-o carență gravă, strategică a actualei guvernări, pe care, din păcate, aceasta nici nu o percepe ca pe o greșeală – lipsa oricărei preocupări pentru protejarea pieței interne, pentru o politică economică protecționistă. Dimpotrivă, Executivul are o deschidere totală, greu de explicat pentru investițiile străine, pe care le percepe ca pe o panacee pentru problemele noastre economice.

În același timp, a afirma că Programul "Prima Casă" este unul populist, care vine să-i îmbogățească pe magnații din construcții, care ar fi clienții guvernanților, dar nu ca să-i ajute pe cei care nu pot să-și procure un imobil este, cel puțin, nedrept, pentru că prin acest program deja li s-a oferit un acoperiș deasupra capului pentru 1000 de beneficiari. Și asta nu e puțin. Lucrul acesta pot să-l înțeleagă cei care au locuit ani sau zeci de ani într-un cămin sau au stat în chirie.

Programul prima casă este un proiect bun, însă nu este definitivat până la capăt

Problema programului Prima Casă este că el este gândit prost ca investiție publică. Există o cerere de locuințe pe care statul vrea să o acopere. Oamenilor li se creează un șir de facilități ca ei să se poată credita de la băncile comerciale și, cel mai important, statul garantează aceste credite.

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
EXCLUSIV. Dedesubturile proiectului „Prima casă”

Beneficiarii iau banii de la bănci și merg cu ei la firmele de construcții. Firmele de construcții iau banii pentru a construit noi case. Însă materia primă din care sunt construite aceste case este produsă peste hotare în proporție de peste 50 la sută. Deci, banii se iau din bancă și, într-un final, sunt scoși în afară, sunt exportați, are loc decapitalizarea economiei. O altă consecință a acestei situații este scăderea capacității de plată a oamenilor, dat fiind că industria materialelor de construcții este peste hotare și acolo oamenii vor încasa salarii pentru producerea acestor materiale de construcție, nu cei din Republica Moldova.  

Ca să nu se ajungă la situația asta, statul trebuie să susțină, să acorde credite preferențiale industriei care produce materia primă. Spre exemplu, să stimuleze construcția unei uzine metalurgice, ca materia primă – fierul uzat să nu fie  exportat, ci prelucrat aici, acasă.

Și nu doar fierul, ci și betonul, cimentul (noi avem zăcăminte suficiente de calcar), sticla și multe altele – toate acestea trebuie să fie de producție autohtonă. Să fie importate doar ceea ce Republica Moldova chiar nu poate, nu are cum să producă.

Dacă statul ar fi acordat aceste credite preferențiale, investitorii ar fi importat utilajul pentru producere, după care ar produce materialele de construcție, iar creditul "Prima Casă" ar stimula cererea pentru aceste produse autohtone. Am avea un circuit integru, care ar aduce beneficii nu doar celor care își procură o casă, băncilor care creditează și firmelor care construiesc, ci întregii economii, ar aduce un șir de beneficii colaterale.  

Prin programul "Prima Casă" Guvernul subvenționează creșterea economică în unele țări străine

Ce reprezintă programele „Prima Casă” și „Prima Casă II”? Care sunt facilitățile de care vor beneficia contractanții, dar și care sunt riscurile la care se expun? - Sputnik Moldova
Video
Care sunt beneficiile și riscurile programului „Prima Casă”

Așa însă, în condițiile în care mai bine de jumătate din materia primă este importată, Guvernul subvenționează creșterea economică din țările în care este produsă această materie primă și facilitează exportul capitalului.

Experții spun că acum Programul "Prima Casă" nu este în măsură să se constituie într-o amenințare reală la adresa economiei, dat fiind că suma acestor credite este una relativ mică: băncile participante la program au fost oferite credite în sumă de 475 de milioane de lei, iar suma garanțiilor oferite de stat este de aproape 238 de milioane de lei.

Însă în cazul în care programul va fi extins și suma creditelor va crește, efectele negative ale acestuia asupra economiei vor de veni resimțite. Ca să evite acest efect, statul trebuie să subvenționeze industria materialelor de construcții.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0