Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Foile de plăcintă din comerţ, „bombe” alimentare – au chimicale ce atacă rinichii

© Sputnik / Александр Поготов / Accesați arhiva multimediaImagini dintr-un supermarket
Imagini dintr-un supermarket - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Informaţia a fost făcută publică de Asociaţia Pro-Consumatori, ce a analizat 30 de produse de acest gen care pot fi cumpărate din magazinele din România.

BUCUREŞTI, 22 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Apropierea Crăciunului face ca în bucătăriile din România să fie mare agitaţie, gospodinele robotind pentru ca masa de Sărbătoare să fie cât mai îmbelşugată.

Муж купил жене Range Rover, а она его избила, потому что хотела Nissan – видео - Sputnik Moldova
Video
A luat bătaie de la soție pentru că automobilul-cadou nu era pe placul ei

Cu toate acestea, ar trebui să ştie că nu toate produsele pe care le cumpără din magazine şi care le-ar putea ajuta să pregătească mai repede bucate gustoase pentru cei dragi sunt sănătoase.

Şi aceasta fiindcă, potrivit unei analize realizate de Asociaţia Pro-Consumatori, banalele foi de plăcintă pe care oricine le poate achiziţiona de la raftul cu produse congelate sunt adevărate bombe pentru sănătate.

Aditivi, arome artificiale – ştim ce mâncăm?

Larisa Jitari - Sputnik Moldova
Cum să-ți decorezi locuința pentru sărbătorile de iarnă cu un buget redus
Pare greu de crezut, dar realitatea bate filmul. Reprezentanţii Asociaţiei au analizat 30 de produse în care au identificat 17 aditivi alimentari şi diverse arome artificiale. Este vorba despre L-cisteină, carboximetilceluloză de sodiu, sorbat de potasiu, acid sorbic, glicerină, caroteni, mono şi digliceride ale acizilor graşi, gumă de guar, gumă xantan, acid citric, alfa-tocoferol, fosfat de calciu, acid ascorbic, lecitină din soia, esteri ai mono şi digliceridelor, esteri poliglicerici ai acizilor graşi, palmitat de L-ascorbil, arome.

„Arome artificiale - termenul se referă la combinaţii de substanţe chimice sau substanţe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul”, precizează Asociaţia Pro-Consumatori într-un material publicat pe pagina lor de internet

Dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli

Sursa citată menţionează că în sarea iodată se adaugă şi ferocianură de potasiu - E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli.

Aurelia Hîncu - Sputnik Moldova
Moși Crăciuni pe motociclete. Peste 150 de bikeri vor oferi cadouri copiilor nevoiași

În sortimentele de aluat congelat analizate, 60% dintre acestea conţin acid citric, 50%, conservanţi, 40%, arome, 40%, acid ascorbic, 13%, cisteică, tot 13 procente din produsele verificate au câte doi conservanţi, 6% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin carboximetilceluloza de sodiu, iar 3 procente, glicerină.

Acidul ascorbic sau E300 cum apare pe eticheta produselor este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care, în cantităţi mari, poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi duce la formarea calculilor la rinichi.

„E330 – acid citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree”, notează Asociaţia Pro-Consumatori.

Iar acestea sunt nuai două exemple, dar suficiente pentru a înţelege că unica soluţie care ne poate ajuta să ne protejăm sănătatea şi să mâncăm şi plăcinte este să facem aluatul în casă, mai ales că reprezentanţii Asociaţiei ne spun că şi bărbaţii pot face, cu succes, acest desert.

„Mari cantităţi de plăcintă se prepară şi se vând la plăcintării (numite modern patiserii), dar foarte multe persoane îţi prepară plăcinta în bucătăria casei, priceperea în această privinţă fiind considerată o calitate specială a unei gospodine, deşi plăcintari pricepuţi sunt şi între bărbaţi”, explică reprezentanţii Asociaţiei Pro-Consumatori.

Fluxul de știri
0