Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Grădinițe, școli și spitale, neîncălzite suficient pentru a economisi energia

© Sputnik / Miroslav RotariОтопление
Отопление  - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi a fost lansat Proiectul de Eficiență Energetică în municipiul Chișinău, finanțat de BERD și BEI, în valoare de 25 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Proiectul "Eficiența Energetică în municipiul Chișinău", finanțat de BERD și BEI în valoare de 25 de milioane de euro, a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

România își face mea culpa în fața Republicii Moldova>>>

În cadrul evenimentului, directorul proiectului, Sergiu Ungureanu, a menționat că cele mai mari pierderi (consum) de energie în Chișinău au loc în sectorul rezidențial. Conform expertului, acest lucru se întâmplă din cauza fondului locativ învechit și lipsa totală de investiții în îmbunătățirea infrastructurii și izolarea clădirilor.

Grădinițe, școli și spitale din Capitală nu sunt încălzite și ventilate suficient pentru a economisi energia

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul vrea o nouă strategie energetică: Principalele prevederi și prognoze

Ungureanu a adăugat, de asemenea, că clădirile publice și clădirile instituțiilor de stat nu sunt o excepție din punctul de vedere al eficienței energetice.

"Aceste pierderi de energie afectează în mod direct bugetul autorităților locale și centrale și duc la costuri suplimentare. De asemenea, datorită costurilor ridicate, grădinițele, școlile, spitalele, deseori, nu sunt încălzite și ventilate suficient pentru a economisi energia. Iar acest lucru duce la un nivel scăzut de confort și boli frecvente în perioada de iarnă ", a spus Sergiu Ungureanu.

El a precizat că anume aceste probleme urmează să fie soluționate prin acest proiect.

"Prima etapă a proiectului vizează clădiri de importanță municipală: grădinițe, școli și două mari spitale ale orașului: Spitalul ”Sfînta Treime” și Spitalul de Copii ”Ignatenco”., a spus Ungureanu.

Directorul tehnic al Spitalului ”Sfânta Treime”, Mihai Iurcu, a menționat că deja de mult timp în spital trebuiau să fie efectuate lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice.

"Toate rețelele spitalului sunt din perioada sovietică. Deci, acestea demult necesită modernizate. Ne punem multă speranță în proiectul respectiv", a spus Iurcu.

El a subliniat că îmbunătățirea eficienței energetice va economisi fonduri semnificative din bugetul municipal, dar și va spori confortul pacienților și personalului spitalului.

O problemă pe care o au aproape toate instituțiile de învățământ din Capitală

Directorul liceului Vasile Vasilache din Chișinău, Vera Balanel, a menționat că aproape toate instituțiile de învățământ din Capitală au nevoie de măsuri propuse în proiectul respectiv, deoarece acestea vor crea condiții favorabile pentru un proces de învățământ normal.

Кишинев - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Financial Times: Chișinăul a devansat orașele Lvov și Iași ca eficiență economică

"În liceul nostru trebuie să schimbăm totul: țevi, încălzire, iluminatul în clase. Cu ajutorul părinților, am reușit să schimbăm sistemul de iluminare în două clase și cheltuielile s-au micșorat aproape de două ori. Dar cheltuielile sunt mari, încă încălzim apa în boilere", a spus Balanel.

Sergiu Ungureanu a menționat ca programul de sprijin al BEI și BERD prevede desfășurarea de studii de caz, așa-numitul audit energetic, în douăzeci de site-uri.

"După efectuarea auditului, va fi întocmită documentația pentru organizarea și desfășurarea unei licitații pentru selectarea companiei executante. După identificarea câștigătorului, vor fi efectuate lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Aceste lucrări includ măsuri de izolare a clădirilor (pereți, plafoane, acoperișuri), precum și înlocuirea vechilor ferestre și uși, a sistemelor de încălzire și înlocuirea sistemelor de iluminat cu unele mai calitative și mai moderne ", a spus Ungureanu.

O altă problemă - lipsa sistemelor de reglare a consumului de energie termică la fiecare calorifer

Expertul în sisteme energetice Mihai Braguța a menționat că echipa de experți a început deja să lucreze: s-au efectuat vizite la fața locului, au fost luate datele și măsurile necesare. În viitorul apropiat vor fi elaborate calcule și rapoarte privind activitatea desfășurată și măsurile propuse privind eficiența energetică, care vor fi trimise Comisiei pentru Locuințe și Servicii Comunale a Consiliului Municipal Chișinău, precum și experților BERD pentru a verifica și a oferi recomandări.

Gaburici spune ce preț trebuie să plătească moldovenii pentru consumul de gaz>>>

Expertul în termoenergetică Alexandru Cotruța a relatat despre principalele probleme identificate în cadrul auditului energetic. Sunt legate de defecțiuni în infrastructură, lipsa unei ventilări adecvate și lipsa sistemelor de reglare a consumului de energie termică (termostate) la fiecare calorifer. O altă problemă majoră este faptul că în încăperi nu se păstrează confortul termic necesar unei funcționări normale a instituțiilor.

Fluxul de știri
0