Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul vrea o nouă strategie energetică: Principalele prevederi și prognoze

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei anunță inițierea consultărilor publice a proiectului de lege privind noua Strategie energetică a Republicii Moldova până în anul 2030.

CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. Ministerul Economiei a elaborat proiectul unei noi strategii energetice a țării până în anul 2030.

Potrivit autorilor, după o analiză amplă a Strategiei energetice existente, precum și a stării actuale a sectoarelor energeticii, s-a constatat că obiectivele trasate până în anul 2030 nu corespund schimbărilor și ultimelor tendințe de pe piețele naționale și internaționale de energie, iar unele sunt chiar supradimensionate.

Principalele prevederi ale proiectului şi evidențierea elementelor noi

Potrivit Ministerului economiei noua redacție a Strategiei reprezintă primul pas în tranziția către sisteme energetice stabile, competitive, de înaltă eficiență și cu emisii reduse de carbon.

Президент РФ В. Путин встретился с премьер-министром Болгарии Б. Борисовым - Sputnik Moldova
Politică
Putin: Rusia și Bulgaria vor putea să asigure securitatea energetică a Europei

Aceasta stabilește căile de modernizare a sectoarelor menite să asigure securitatea energetică a statului, dezvoltarea economică și funcționarea normală a tuturor ramurilor economiei, prin aprovizionarea sigură și fiabilă a tuturor consumatorilor cu resurse energetice și energie, precum și să influențeze în mod pozitiv mediul și calitatea vieții cetățenilor, fiind bazată pe realitățile existente din sectoarele energeticii naționale, recunoscând situația geopolitică inevitabilă și moștenirea incontestabilă care stă la baza acestor realități.

Trei obiective de bază

1. Asigurarea securității aprovizionării cu energie,

2. Dezvoltarea piețelor concurențiale de energie și integrarea acestora în piața regională și europeană,

3. Promovarea eficienței energetice și dezvoltarea durabilă a sectoarelor energeticii.

Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Prețurile pentru gazele naturale sunt umflate, susțin unii experți în energetică

”Strategia evidențiază problemele prioritare ale sectorului energetic național ce necesită de a fi soluționate pe termen scurt, mediu şi lung, prevede o redimensionare a obiectivelor în conformitate cu obligațiile asumate de Republica Moldova în calitate de membru al Comunității Energetice şi prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, altor obligații internaționale privind tratatele, acordurile şi programele la care Republica Moldova face parte, precum şi reieșind din necesitatea realizării unui echilibru optim între cererea şi oferta de resurse energetice, ațât cele utilizate în prezent, cât şi cele previzionate în viitor”, este menționat în nota informativă la proiect.

Respectarea angajamentelor

Realizarea măsurilor identificate ar urma să faciliteze tranziția sectoarelor energeticii din țara noastră către piețe concurențiale și crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investițiilor în sector.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Securitatea energetică a Republicii Moldova, discutată într-o ședință la Guvern

Astfel, Republica Moldova ar respecta toate obiectivele stabilite în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului
Comunității Energetice și a Acordului de Asociere RM-UE.

Totodată este menționat că preocupările principale ale Guvernului, în perioada implementării Strategiei, urmează să fie orientate spre consumator.

Structura documentului

Proiectul documentului este structurat în 8 capitole, care reflectă starea sectoarelor energetice, definind problemele cu care se confruntă, stabilind în acest sens priorități și obiective pe termen mediu și lung, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare trasate la nivel mondial, precum și în raport cu angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere RM-UE și Tratatului Comunității Energetice.

Care sunt prognozele autorităților

Guvernul prognozează că implementarea noii Strategii energetice va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei naţionale, ficientizarea sectorului energetic şi crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive.

Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală are un plan de acţiuni

Obiectivele, măsurile şi activităţile planificate sunt orientate spre atingerea unui complex energetic mai eficient, competitiv şi sigur, care să asigure, totodată, securitatea energetică a ţării, modernizarea infrastructurii energetice existente, îmbunătăţirea eficienţei energetice, utilizarea surselor regenerabile de energie şi integrarea pe piaţa energetică europeană.

De unde va lua statul bani

Strategia energetică va constitui documentul de referință în procesul de planificare și elaborare a Strategiilor sectoriale de cheltuieli în domeniul energetic. Mijloacele financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare a interconexiunilor energetice urmează să fie asigurate din diferite surse, utilizând toate posibilitățile posibile de finanțare, inclusiv sursele proprii ale întreprinderilor energetice,
sursele bugetare, investițiile private, credite pe termen lung, alte surse de subvenționare și de reglementare prin oferirea de stimulente, etc. În acest scop, vor fi examinate toate alternativele ce țin de asigurarea finanțării, inclusiv suportul partenerilor de dezvoltare și
instituțiilor financiare internaționale, care au participat până în prezent și continuă să participe în mod activ la dezvoltarea sectoarelor energeticii din Republica Moldova.

Proiectul este elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul experților din cadrul Proiectului de asistență tehnică RTI, oferit Ministerului Economiei și Infrastructurii și finanțat de către USAID.

Fluxul de știri
0