Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Înregistrarea participanților la referendum va începe la 26 decembrie

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Campania electorală pentru referendum va începe mai devreme decât campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ambele scrutine vor avea loc în ziua de 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfăşurare a referendumului republican consultativ din data de 24 februarie 2019.

Eduard Maciac - Sputnik Moldova
Riscurile pe care le comportă alegerile parlamentare din februarie 2019

Documentul include acțiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea pregătirilor pentru organizarea plebiscitului, dar și termenele de realizare ale acestora, reieșind din competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral.

CEC a modificat și Instrucțiunea privind modul de participare a partidelor politice și altor organizații social-politice la campania electorală pentru referendumul republican, aprobată anterior.

”Depunerea documentelor pentru înregistrarea participanților la referendum va începe la 26 decembrie 2018, iar campania electorală – după înregistrarea acestora de către Comisie, spre deosebire de campania electorală pentru alegerile parlamentare care va începe pe data de 25 ianuarie”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Parlamentul a decis stabilirea, pentru data de 24 februarie 2019, în aceeași zi cu data desfășurării alegerilor parlamentare, desfășurarea referendumului republican consultativ.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri>>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea de ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au. 

”Astfel, alegătorii vor primi patru buletine de vot: două buletine pentru alegerile parlamentare, pentru circumscripția națională și uninominală, și două – pentru  referendumul republican consultativ”, a explicat președintele CEC.

În bugetul de stat pentru anul viitor, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzuți 110 204 400 de lei. Comisia Electorală Centrală a aprobat, săptămâna trecută, devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. Suma alocată pentru organizarea plebiscitului se ridică la 10,16 milioane de lei.

Fluxul de știri
0