Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gripa a provocat un prim deces în Moldova

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaЭпидемия гриппа.
Эпидемия гриппа. - Sputnik Moldova
Abonare
O femeie a murit pe patul de spital din cauza îmbolnăvirii cu gripă. Totul s-a întâmplat din cauză că s-a adresat târziu la medici.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. O femeie de 54 de ani din Bălți a murit din cauza gripei. Este primul deces înregistrat în acest sezon rece.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), femeia s-a îmbolnăvit pe data de 8 decembrie. Bolnava s-a tratat de sine stătător, la domiciliu.

”Starea bolnavei s-a agravat, iar pe data de 14 decembrie a fost internată la Spitalul Clinic Municipal Bălți, secția terapie intensivă, în stare gravă”, anunță specialiștii de la minister.

 Femeia avea tuse, frisoane, febră 39 de grade Celsius, comă, cefalee, oligurie.

”În urma analizei de laborator a fost confirmat diagnosticul: Gripa tip A(H1N1) și pneumonie bilaterală, fiind prescris tratamentul specific. La 15 decembrie a survenit decesul”, anunță responsabilii de la minister.

În Moldova au fost înregistrate 10 cazuri de gripă

Conform datelor epidemiologice, săptămâna trecută,  morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a constituit 236 de cazuri la 100 000 populație, fiind mai jos de pragul epidemic. În comparație cu săptămâna precedentă s-a înregistrat o descreștere cu 4,5 procente.

Vlad Sainciuc - Sputnik Moldova
Tratament minune: Cum scapi de răceală și gripă în 24 de ore

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) constituie 4,2 la sută din numărul total de internări. În total, au fost raportate 8410 cazuri de IACRS și 446 cazuri de SARI.

În Laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 35 de probe, dintre care 3 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripale (2 – A (H1N1) și 1 – A (H3N2)) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.

Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Sănătății, în sezonul rece, din 1 octombrie și până la 16 decembrie, au fost înregistrate 10 cazuri de gripă, peste 85 de mii de cazuri de IACRS, și 4388 de cazuri de SARI.

Gripa trebuie prevenită și tratată la timp

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adresese imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la autotratament.

Lapte - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Studiu: Consumul de lapte în timp ce aveţi gripă - agravează simptomele

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI. Se recomandă izolarea bolnavilor la domiciliu, iar n caz de necesitate - spitalizarea.

De asemenea, este benefică evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat.

Este bine să folosim măștile medicale dacă în casă avem un bolnav de gripă. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii poate preveni îmbolnăvirea cu gripă.

Persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic sunt îndemnate să evite aglomeraţiile: spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe.

Profilaxia specifică prin vaccinare a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale, de asemenea este indicată în perioada sezonului rece.

© Sputnik / Nicolai KibichGripă porcină AH1N1
Gripa a provocat un prim deces în Moldova  - Sputnik Moldova
Gripă porcină AH1N1
Fluxul de știri
0