Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să-ți cumperi un apartament în Moldova la un preț de nimic

© Sputnik / Miroslav RotariЖилой дом
Жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova poți să-ți cumperi o locuință aproape pe gratis: ce trebuie să știi pentru a face o astfel de achiziție?

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Cine nu ar vrea să-și cumpere un apartament sau chiar o casă la un preț nu doar avantajos, ci mult mai mic față de ofertele de pe piața imobiliară? Acest lucru este într-adevăr posibil. Ce-i drept, trebuie să știi unde să cauți. De exemplu, Banca de Economii din Moldova (BEM), care se află în proces de lichidare, scoate la licitație zeci de locuințe și spații comerciale, precum și terenuri, mijloace de transport etc.

Oleg Luchian - Sputnik Moldova
Unde găsim cele mai ieftine apartamente. De ce avem nevoie de agenții imobiliari

Potrivit informației publicate pe site-ul oficial al BEM, unele apartamente se află în stadiu de construcție, altele necesită reparații capitale. Însă există și încăperi păstrate în stare ideală. Majoritatea clădirilor sunt amplasate în localități rurale. Prețul de start variază de la 1500 de dolari în sus, în funcție de starea în care se află. Există și case mai scumpe, însă oricum prețul acestora va fi mai mic decât cel de pe piața imobiliară. De exemplu, o casă cu etaj în Ceadâr Lunga este pusă în vânzare la un preț inițial de 26 de mii de dolari, iar o vilă în Călărași, cu garaj și alte construcții auxiliare, ar putea fi procurată cu aproximativ 110 mii de dolari.

La Bălți a fost scos la licitație un bloc nefinisat cu șapte etaje, care are 33 de apartamente, prețul inițial fiind de 7,7 milioane de lei (0,4 milioane de dolari).

Lista completă a bunurilor BEM scoase la licitație poate fi găsită aici. Licitația este stabilită pentru data de 17 iulie, ora 11.00.

De altfel, nu doar băncile aflate în proces de lichidare își vând bunurile, ci și alte instituții financiare care activează în regim normal recurg la această modalitate de a se debarasa de balastul bunurilor gajate.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
De frică, moldovenii revin din Europa și cumpără masiv apartamente în Capitală

Însă, procurând o astfel de locuință, trebuie ținut cont de faptul că nu toate persoanele, cărora banca le-a confiscat avutul în schimbul datoriilor, sunt de acord cu respectiva decizie. De exemplu, fostul proprietar al unei locuințe gajate ar putea refuza să o elibereze. Uneori, noul proprietar află acest lucru abia după ce a cumpărat locuința. În asemenea caz el va fi nevoit să se descurce singur, pe cale judiciară. Banca deja nu va mai purta nici o răspundere.

În afară de aceasta, fostul proprietar ar putea contesta în instanță faptul că banca i-a confiscat bunurile. În cazul în care confiscarea se va dovedi a fi neîntemeiată, noul proprietar va fi nevoit să restituie locuința pe care a cumpărat-o la licitație. Mai există încă multe alte dedesubturi, de aceea, înainte de a cumpăra o locuință gajată, trebuie cântărite bine avantajele și dezavantajele.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0