Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vinul, berea sau păstăile moldovenești? Ce se vinde cel mai bine în China

© Sputnik / OsmatescoBoris Foca
Boris Foca - Sputnik Moldova
Abonare
Relațiile moldo-chineze: Care este cel mai solicitat produs moldovenesc pe piața din China.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Piața din China este tot mai importantă pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, în ultimii ani, odată cu intensificare relațiilor comerciale moldo-chineze, tot mai multe produse moldovenești și-au făcut loc pe piața din această țară.

Vin - Sputnik Moldova
Politică
Fără taxe de export în Federația Rusă: Promisiunile președintelui Dodon

Astfel, dacă e să să facem un top al celor mai populare produse moldovenești pe piața din China, vinul, berea și păstăile ocupă locurile de frunte.

„În 2017, pe locul întâi la capitolul exporturi în China au fost vinurile. Vinurile noastre sunt foarte populare în China. Pe locul doi se află berea din malț și pe locul trei sunt legumele, în special păstăile uscate”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că, pe an ce trece, tot mai multe produse moldovenești își găsesc loc pe piața chineză, iar volumul exporturilor este în creștere.

„Din 2006 până în prezent, exporturile de vinuri în China au crescut de 30 de ori. Concluzia este că factorii care ne constrâng, de fapt, reprezintă un imbold pentru cucerirea de noi piețe”, a adăugat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca.

Potrivit reprezentanților Oficiului Național al Viei și Vinului, în 2017, prețul mediu per sticla de vin exportată în China s-a ridicat la 1.85 USD. Un preț sub așteptările chinezilor, spune Boris Foca.

Întâlnirea ministrului Economiei, Octavian Calmîc,  cu omologul său turc, Nihat Zeybekci - Sputnik Moldova
Ce vrea Turcia în schimbul majorării cotelor de export la vinurile moldovenești

„Într-o discuție cu colegii din România ni s-a reproșat că moldovenii sunt prea timizi la negocierea prețurilor. Românii au tupeul să vândă o apă minerală la 14 dolari. Noi avem obișnuința ca după una două runde de negocieri să micșorăm prețul și să vindem sticla de vin cu până un dolar. Ni s-a spus clar: oameni buni, când un chinez vede că sticla de vin e aproape un dolar are impresia că acolo e un fel de concentrat. Noi știm câtă muncă s-a depus pentru producerea acelei sticle de vin. Și știm că este un produs natural. Așa că trebuie să ne apreciem munca”, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca.

Amintim că la începutul acestei luni a fost fondată Camera de Comerţ şi Industrie Republica Moldova-China. Noua structură îşi propune să asigure o mai bună interacţiune dintre oamenii de afaceri din cele două ţări.

De precizat este că pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 85 de companii cu capital chinezesc. În primele șase luni ale anului curent, investițiile acestor companii au depășit 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China a înregistrat în perioada ianuarie-august 2018, suma de circa 398,99 milioane de dolari. Comparativ cu aceiași perioadă a anului 2017, volumul comerțului exterior s-a majorat cu 26,95%.

Fluxul de știri
0