Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a făcut un anunț important pentru cei care primesc salariu de la buget

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ministru al Finanțelor a anunțat când vor fi achitate salariile majorate conform noii legi privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi modul de calculare, de raportare, de determinare și de stabilire a salariului angajaților din sectorul bugetar.

Pentru a fi implementată eficient reforma salarizării au fost elaborate o serie de regulamente privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, a sporului de performanță, a salariului pe oră, dar și cel mediu lunar pentru angajații în sectorul bugetar. 

”Fiind aprobate toate aceste regulamente, toate cele peste cele 2700 de instituții bugetare din țară pot purcede la două activități esențiale care privesc sistemul de salarizare din sectorul public”, a declarat ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Este vorba despre elaborarea cadrului normativ intern al instituțiilor, care odată elaborat, contabilii pot începe calcularea salariilor conform noii legi a salarizării.

Raisa Ghilan  - Sputnik Moldova
Raisa Ghilan: Cine va pierde și cine va câștiga în urma reformei salarizării

”Astfel încât toți angajații din sectorul public în ianuarie să primească deja salariul nou”, a declarat ministrul.

Stagiul de muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare va fi determinat în funcție de categoriile de angajați în sectorul bugetar: funcționari publici, cadre didactice, personal medical, serviciu diplomatic, angajați cu statut special în sistemele de apărare și de ordine publică.

A fost prevăzut și modul de calculare a salariului mediu lunar până la aplicarea legii salarizării, a plăților compensatorii și a diferenței de salariu, în condițiile în care după aplicarea reformei - unii angajați vor primi un salariu lunar mai mic decât anterior. Aceste plăți vor fi recalculate proporțional timpului efectiv lucrat.

Guvernul a elaborat și promovat legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. În urma implementării reformei, nici un angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. Totodată, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu de 33, cum este în prezent. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţă socială.

Fluxul de știri
0