Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Raisa Ghilan: Cine va pierde și cine va câștiga în urma reformei salarizării

© Sputnik / OsmatescoRaisa Ghilan
Raisa Ghilan  - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar la Ministerului Finanțelor, Raisa Ghilan, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre subtilitățile noii legi cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pusă în aplicare din 1 decembrie 2018
Raisa Ghilan: Cine va pierde și cine va câștiga de pe urma reformei salarizării

Funcționarul a declarat că ”pe parcursul analizei legii au fost evidențiate categoriile de salariați care sunt în câștig, și anume nivelurile medii de specialiști calificați, care au fost dezavantajați pe parcursul ultimilor ani. Spre exemplu inginerii, educatorii, contabilii tehnicienii sau medicii. La aceste categorii, creșterea salarială va fi mai simțitoare”, a spus Raisa Ghilan.

„ Cine nu va câștiga însă, vor fi angajații administrației publice. Până nu demult, nu toată suma din salariile funcționarilor era garantată. Salariile pe care le primeau aceste categorii depindeau de performanță și nu în ultimul rând, de subiectivismul conducătorului. Acum partea bună a legii  este că o bună pate a salariului va fi garantat. Și anume legea spune că partea garantată este de 80 la sută, iar partea variabilă - de 20 la sută, care va depinde  de diferite circumstanțe”, mai spus Raisa Ghilan.

Un alt aspect în opinia reprezentantului Ministerului Finanțelor este că noul concept apropie salariile tinerilor angajați de cele ale colegii lor cu o experiență de lucru mai mare.

„Și nu în ultimul rând, trebuie de menționat faptul că fondul nostru de cheltuieli pentru anul 2019 va fi de aproximativ 15 miliarde de lei. În opinia experților străini, această sumă este una prea mare, din considerentul că noi nu producem atâta cât cheltuim și nu avem dreptul să consumăm atâția bani. Dar aceste cheltuieli au fost agreate de partenerii externi, inclusiv  de FMI, a punctat Raisa Ghilan.

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Costul implementării proiectului în instituţiile finanţate din bugetul de stat şi bugetele locale se estimează, pe termen mediu  la aproximativ 4 miliarde de lei.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0