Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legea privind munca zilierilor: Impact negativ asupra mai multor categorii vulnerabile

© Sputnik / Игорь Виноградов / Accesați arhiva multimediaСтуденты Тираспольского медицинского техникума во время сбора урожая винограда в совхозе "Романешты", 1974 год.
Студенты Тираспольского медицинского техникума во время сбора урожая винограда в совхозе Романешты, 1974 год. - Sputnik Moldova
Abonare
Experții în domeniul muncii și specialiștii din cadrul Sindicatelor au analizat ce impact vor avea schimbările care au intervenit în legislația privind munca zilierilor, iar concluzia este că, în unele aspecte, aceasta îi dezavantajează chiar pe zilieri.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Legea cu privire la activitatea zilierilor, care a intrat recent în vigoare, are mai multe carențe, din care cauză unele dintre obiectivele pozitive pe care la conține ar putea să fie ratate, a declarat expertul în domeniul muncii Adrian Lungu, citat de serviciul de presă al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Legea cu privire la exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, care a fost adoptată în februarie curent, face în continuare obiectul unor dezbateri în rândul specialiștilor. Una dintre acestea a fost organizată recent de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative  Sociale (IDIS) ”Viitorul” în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung, FES Moldova.

Cine au fost dezavantajați

Concluzia specialiștilor este că, deși așa-zisa Lege a zilierilor țintește un scop benefic - reglementarea muncii zilierilor - adoptarea ei în luna februarie și intrarea în vigoare în septembrie curent, s-a dovedit a fi prematură.

În opinia lui Adrian Lungu, legea ar putea să aibă un impact negativ asupra mai multor categorii vulnerabile de lucrători, precum persoanele angajate în baza contractului individual de muncă pentru lucrări sezoniere, persoanele cu dizabilități severe sau accentuate, persoanele în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu obligații familiale etc.

Agricultura - Sputnik Moldova
Ce vor păți țăranii care angajează la muncă zilieri

”Legea în speță limitează substanțial drepturile zilierilor la repausul zilnic, la repausul săptămânal, zile de sărbătoare nelucrătoare, pauza de masă, pauzele pentru alimentarea copilului. Totodată, actul legislativ exclude acordarea concediului anual plătit, concediilor de odihnă anuale suplimentare, concediului de maternitate, concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, concediului medical plătit, concediilor de studii, protecției în cazul accidentelor, precum și alte garanții stipulate în Codul Muncii al RM”, a explicat Lungu.

Sindicatele optează pentru un alt mecanism

Șeful departamentului protecție social-economică al CNSM, Sergiu Iurcu, a menționat că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova optează în general pentru un alt mecanism de reglementare a muncii zilierilor, care se aplică în Uniunea Europeană, și anume voucher-ul, un tip de document eliberat de  autoritatea publică locală contra unei sume de bani, pe care posesorul îl prezintă angajatorului și, la realizarea unui  anumit volum de muncă, lucrătorul ridică o anumită sumă de bani de la primărie.

”Utilizarea unui asemenea instrument contribuie la excluderea evaziunii fiscale”, a opinat Iurcu.

Ce prevede legea

Potrivit noii legi, persoanele fizice și juridice care vor angaja muncitori cu ziua vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta unele reguli. Astfel, durata zilnică de executare a activității unui ziler nu poate depăși 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Ferma de animale - Sputnik Moldova
Societate
(VIDEO) Se întâmplă în Moldova: ”Robi” la o fermă de animale

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Legea prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, adică 15,44 de lei.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Totodată, persoanele care se vor angaja cu ziua la muncă vor fi obligate, în 2019, să achite în bugetul asigurărilor sociale de stat o sumă fixă de 2412 lei.

Acest lucru se conține în textul proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019. Aplicarea taxei fixe anuale de 2412 lei se va face pentru asigurarea obligatorie a persoanelor fizice care exercită activități în calitate de zilieri în temeiul Legii privind exercitarea  unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Fluxul de știri
0