Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vor păți țăranii care angajează la muncă zilieri

© Sputnik / Alexei Nasirov  / Accesați arhiva multimediaAgricultura
Agricultura - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A început vânătoarea celor care angajează zilieri. Ce vor păți țăranii care angajează la muncă cu ziua.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Angajații Inspectoratului de Stat al Muncii și cei ai  Serviciului Fiscal de Stat vor verifica cum se respectă Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. Inspecțiile vor viza atât persoanele fizice, cât și juridice.

Potrivit acestei legi, persoanele fizice și juridice care vor angaja muncitori cu ziua, vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta unele reguli. Astfel, durata zilnică de executare a activității unui ziler nu poate depăși 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Legea prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, adică 15,44 de lei.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Potrivit Ministerului Muncii, întreprinderile sau organizaţiile cu statut de persoană juridică ori fizică, pentru care zilierii exercită activităţi necalificate cu caracter ocazional vor prezenta, până la data de 15 a fiecărei luni, Inspecţiei teritoriale de muncă, în a cărei rază de competenţă este amplasat, un extras din Registrul de evidenţă conţinând înregistrările din luna precedentă, pe suport de hârtie sau în format electronic.

Fluxul de știri
0