Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: Parlamentul și Guvernul încalcă cel mai des drepturile omului în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, care este marcată pe 10 decembrie, a fost lansat studiul „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Șapte din 10 locuitori ai Republicii Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic. Acest fapt este constatat de rezultatele studiului „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, prezentat astăzi, 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Cercetarea a fost efectuată de Compania iData pentru Oficiul Avocatului Poporului, pentru a observa dinamica percepției privind respectarea drepturilor omului, comparativ cu anul 2016, când a fost desfășurată o cercetare similară.

Republica Moldova - Sputnik Moldova
Moldova, în coada unui clasament mondial: Unde a greşit ţara noastră

Potrivit studiului, situația privind drepturile omului în Moldova nu s-a schimbat în opinia a 43,8 la sută dintre respondenți. Totodată, în 2018 mai mulți participanți la cercetare au sesizat că situația privind drepturile omului mai degrabă s-a îmbunătățit - 35,8%,  decât s-a înrăutățit -16,4%.

Ca și în studiul din 2016, în opinia participanților, principalul drept ce necesită atenția societății este dreptul la sănătate, doar că ponderea respondenților este mai mare în 2018 –71,6% față de 61% în 2016.

Dreptul la educație este al doilea în această listă, în creștere semnificativă față de anul 2016. Peste 43 la sută dintre respondenți plasându-l printre cele mai sensibile trei drepturi care merită mai multă atenție.

Pe a treia poziție în topul drepturilor care necesită mai multă atenție, la fel ca în 2016, este cel la protecție socială, urmat de dreptul la muncă și condiții prielnice de muncă, dreptul la informație, libertatea opiniei și a exprimării.

Studiul atestă o percepție mai bună a populației privind dreptul la protecția socială și o ușoară îmbunătățire a situației privind protecția drepturilor persoanelor social vulnerabile. Totuși, cea mai mare parte dintre respondenți sau 43,7% continuă să creadă că drepturile acestei categorii de persoane deloc nu sunt protejate de autoritățile statului.

Cel mai puțin respectat drept în Republica Moldova este dreptul la un proces echitabil. Doar 21,8% dintre respondenți consideră că acesta este respectat.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte milioane a pierdut anul trecut Moldova la CEDO

Cele mai respectate drepturi în Moldova sunt: dreptul la cultură, identitate culturală, la libera circulație, la proprietate, la libertatea personală și viață privată. Ca și în 2016, conform percepției respondenților, 57,7% consideră că drepturile copiilor sunt printre cele mai respectate, într-o măsură mare sau foarte mare.

Din numărul total de respondenți, aproximativ o jumătate au declarat că li s-a încălcat cel puțin un drept în ultimii doi ani. Cel mai frecvent, ca și în 2016, a fost încălcat dreptul la sănătate, menționat de 22,6% din respondenți. Comparativ cu 2016, a crescut mult ponderea celor care consideră că li s-a încălcat dreptul de a alege și de a fi ales, de la 3,1% la 12,8%.

În opinia a două treimi din respondenți, la fel ca în 2016, cel mai frecvent încalcă drepturile omului Parlamentul și Guvernul, iar peste 62% din respondenți consideră că alte două instituții care încalcă drepturile omului sunt judecătoriile și Poliția.

În ultimii doi ani s-a schimbat percepția populației privind modul în care instituțiile asigură respectarea drepturilor omului. Astfel, mass-media rămâne pe primul loc, ca instituție ce asigură respectarea drepturilor omului (41,9% față de 35,1%), rolul ONG-urilor pare mai semnificativ în prezent (36,5%, față de 19,7%). Președintele țării se clasează pe locul 3 cu 36%, față de 5,6% în 2016. În această perioadă a crescut și încrederea persoanelor în Oficiul Avocatului Poporului, de la 20,7% la 35,1%.

”Rezultatele studiilor din 2016 și 2018 ne-au ajutat și ne vor ajuta să verificăm gradul de corespundere a viziunii Instituţiei Ombudsmanului asupra stării de lucruri în domeniul drepturilor omului și să ne orientăm eforturile în direcția necesară. Sperăm ca și autoritățile să perceapă lucrurile în același mod și să valorifice informația pentru a-și reevalua unele priorități din activitate, a identifica noi posibilități, a utiliza noi pârghii și mecanisme pentru a schimba lucrurile în bine”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Fluxul de știri
0