Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, în coada unui clasament mondial: Unde a greşit ţara noastră

© Sputnik / Мирослав РотарьRepublica Moldova
Republica Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou sondaj arată nivelul încrederii cetățenilor față de statul în care locuiesc

CHIȘINĂU, 3 feb — Sputnik. Republica Moldova ocupă locul 78 în Indexul Statului de Drept 2018. Studiul „Indexul Statului de Drept", realizat de „World Justice Project", măsoară nivelul la care 113 state din lume aderă la principiile statului de drept.

Sondajul a vizat peste 1000 de persoane din fiecare ţară. O serie de experţi calificaţi şi activişti pentru drepturile omului au realizat un chestionar care a fost calificat drept un „instrument cantitativ pentru măsurarea respectării statului de drept", scrie presa română.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Moldova și-a îmbunătățit poziția în ratingul competitivității

Studiul presupune cercetarea a opt factori — absenţa corupţiei, constrângeri asupra puterii guvernului, drepturi fundamentale, un guvern deschis/transparent, aplicarea corectă a legii, justiţia civilă şi penală, ordine şi securitate.

Țara noastră a coborât cu o poziției în acest clasament, situându-se în acest an pe locul 78.

Dintre țările vecine, cel mai bine s-a poziționat România, care este pe locul 29, în urcare cu trei locuri față de rezultatul din 2017. Ucraina se situează pe locul 77, iar Georgia ocupă locul 38.

În clasamentul mondial, Danemarca ocupă primul loc, fiind urmată de Suedia, Norvegia şi Finlanda, iar Venezuela se află pe ultima poziţie.

Indexul Statului de Drept mai arată că în urma creşterii la nivel global a naţionalismului autoritar, respectarea drepturilor omului a scăzut în majoritatea dintre cele 113 ţări analizate.

Fluxul de știri
0