Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rugăciune către Sfânta Ecaterina. Toate femeile trebuie să rostească azi aceste cuvinte

© Sputnik / Александр Поляков / Trecere la banca de fotografiiSfânta Mare Muceniță Ecaterina
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe 7 decembrie este mare sărbătoare. Credincioșii o cinstesc în această zi pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, cunoscută pentru faptul că a reușit să convingă foarte multe persoane să se convertească la creștinism.

CHIȘINĂU, 7 dec - Sputnik. În fiecare an, creștinii ortodocși o pomenesc în această zi pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Ea este considerată ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocaţilor, procurorilor, medicilor, și asta pentru că ea însăşi a dobândit cunoştin­ţe în aceste domenii, ajungând de tânără o înţeleaptă a vremurilor sale. Totodată, ea a devenit cunoscută pentru că a reușit să-i convertească la creștimism pe foarte multe lume. 

În Republica Moldova astăzi își sărbătoresc onomastica aproximativ 44 de mii de femei, care poartă numele în cinstea Sfintei Ecaterina.

Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie

Viaţa Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit la începutul secolului IV, în timpul împăratului Maximian. Chiar dacă în prima parte a vieții nu a îmbrățișat religia creștină, Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două vedenii, care au determinat-o să se boteze în numele Sfintei Treimi. În prima a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, însă pentru că nu era creștină, nu a reușit să vadă și fața lui Iisus Hristos. În a doua viziune, Sfânta Muceniță Ecaterina l-a întâlnit pe Iisus Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă spunându-i: “Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc”, potrivit crestinortodox.ro.

După aceste două momente din viața sa, Sfânta Muceniță Ecaterina a decis să se convertească la creștinism și a încercat să convingă și alte persoane să facă acest lucru.

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei

În popor se spune că Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să își găsească sufletul pereche, dar aduce înțelegere și liniște în familiile celor căsătorite. Astfel, se spune că femeile nemăritate și cele care au probleme în relația de familie trebuie să postească în această zi și să se roage Sfintei Ecaterina.

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

Icoana Intrării în Biserică a Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului: Istorie și semnificație

“O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ”aur lămurit în foc”, ”veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ”alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Anatolie Goncear, preot Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” - Sputnik Moldova
Călăuziri pentru ținerea postului și rolul lui în viața credincioșilor

Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, şi toate legăturile ispitelor vrăjmaşului ai călcat. Din adâncul răutăţilor scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie şi ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.

Pe împăratul cel învechit în răutate foarte ai mustrat şi cu săgeţile cuvintelor tale ai doborât toată înşelăciunea idolilor, cu săgeata iubirii lui Hristos rănind inimile filosofilor şi a celor ce dormeau în întunericul necredinţei. Şi acum fericită, înstrăinează mintea noastră de toată cugetarea lumească şi ne arată prin milostivirea ta vase cinstite Izvorului tuturor darurilor. Pe prunci îi păzeşte sub acoperământul rugăciunii tale, paşii tinerilor întăreşte-i pe calea credinţei şi mărturisirii Cuvântului, fii toiag celor bătrâni, pe preoţi îi luminează cu razele înţelepciunii Cuvântului, monahilor fii cetate nebiruită împotriva săgeţilor ispititorului, fecioarelor arată-te în toată vremea osârdnică rugătoare şi înzestrătoare cu darurile Cuvântului, Biserica lui Hristos o păzeşte de loviturile ereziilor şi toată lumea o îngrădeşte cu legătura puternicei tale rugăciuni.

Calendar Ortodox: Postul Nașterii Domnului - câteva repere de care să ții cont>>>

Luând în ajutor cetele îngereşti şi stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieşirii sufletului din trup, păzindu-ne de înfricoşatele ameninţări ale vrăjmaşilor nevăzuţi, cărora din neputinţă am slujit în această viaţă, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire. La înfricoşătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii şi cu toţi Sfinţii roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga şi să moştenim frumuseţile Raiului.
Ca una ce străluceşti cu frumuseţea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumuseţează şi sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăţiei celei de sus, spre slava lui Dumnezeu şi dobândirea cununei mântuirii. Amin.”

Acatistul Sfintei Mucenițe Ecaterina

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0