Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Călăuziri pentru ținerea postului și rolul lui în viața credincioșilor

© Sputnik / Rodion ProcaAnatolie Goncear, preot Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”
Anatolie Goncear, preot Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” - Sputnik Moldova
Abonare
Din 28 noiembrie, creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Postul Nașterii Domnului. Părintele Anatolie Goncear ne spune cum trebuie să ne comportăm în această perioadă cu noi înșine și față de cei din jur.
Călăuziri despre post și rolul lui în viața credincioșilor

Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie la 7 ianuarie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie.

Preotul Anatolie Goncear explică că postul nu semnifică momentul de care trebuie să fim speriați sau în care luăm niște atitudini categorice împotriva la ceva: ”postul este un fel de a fi tu însuți, cu cei din jur și cu Dumnezeu”, spune părintele.

Potrivit preotului, postul trebuie ținut în așa fel, încât să ai spor duhovnicesc, deoarece, adesea, este înțeles în funcție de rolul pe care îl are Dumnezeu în viața fiecăruia și atunci când El lipsește - regula postului devine superficială.

”Omul când aude de post înțelege că trebuie să se abțină de la mâncare. Nu trebuie să ignorăm existența sufletului nostru, faptele, comportamentul, bunătatea. Lumea încearcă să facă din post o dietă și nu o vindecare a sufletului. Străduite să nu mănânci măcar carne dacă e vorba de mâncare, dacă nu te poți abține de la mâncare abține-te de la vorbă multă, străduite să vorbești frumos cu familia, să ierți, să nu vorbești nici o prostie, să nu ridici vocea, să fii milostiv. Depune efort să devii mai bun”, i-a îndemnat pe creștini părintele Anatolie Goncear.

Totodată, părintele Anatolie a subliniat că, în această perioadă, spovedania și împărtășania trebuie să o facem fără să ne gândim că îndeplinim o condiție a postului pentru că ”cel care îndeplinește condiția se joacă cu regula, dar nu regula mântuiește, nu ne salvează regula, dar ne salvează credința”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0