Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În Sankt Petersburg Putin va avea întrevederi informale cu liderii din CSI

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaОфициальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину. День второй
Официальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину. День второй - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va prezida ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), care se va desfășura în Sankt Petersburg.

CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va avea la Sankt Petersburg o întrevedere neoficială cu șefii statelor membre ale CSI. Întrevederea va avea loc în marja ședinței reuniunii Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Igor Dodon, despre locul Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică

"La Sankt Petersburg Vladimir Putin va prezida ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. În cadrul acesteia, se va face bilanțul activității UEE în anul președinției Rusiei, vor fi trasate direcțiile de bază ale aprofundării pe viitor a integrării eurasiatice, inclusiv în domeniile energeticii, economiei digitalizate", anunță într-un comunicat serviciul de presă al Kremlinului.

De asemenea, pe agenda ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice sunt fixate și chestiuni organizatorice ale UEE, anunță RIA Novosti.

La ședința consiliului vor participa președinții Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, premierul interimar al Armeniei și președintele Moldovei, țară cu statut de observator.

Întâlniri în cadru restrâns și lărgit

Această ședință este a doua din anul acesta, prima a avut loc în luna mai, la Soci. Adjunctul președintelui rus Iurii Ușakov a anunțat că la summit se va face bilanțul activității EEU în anul președinției, dar și vor fi stabilite prioritățile dezvoltării acestei Uniunii pentru perioada următoare.

Întrevederile dinte liderii țărilor participante la ședința EEU în cadru restrâns și lărgit.

Una dintre cele mai importante chestiuni examinate este  agenda EEU în domeniul digital până în 2025, care prevede coordonarea politicilor statelor membre în domeniul pieței de internet și dezvoltarea tehnologiilor de rețea.

În același timp, Ușakov a precizat că va fi discutată și chestiunea formării până în 2025 a unei piețe comune de gaz și petrol.

Президент Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Dodon oferă detalii despre vizita sa la Sankt Petersburg

De asemenea, va fi examinată și chestiunea reglementării politicii de impozitare între statele membre ale EEU, iar în cadrul unui forma lărgit va fi discutată politica de colaborare multidimensională și cea a colaborării externe a Uniunii în 2019, inclusiv intrarea temporară în vigoare a acordului privind crearea zonei economice libere dintre EEU și Iran, dar și acordul de colaborare economică cu China.   

La ședința în format lărgit, la care va participa și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vor fi examinate direcțiile de bază ale activității pe plan extern în 2019, intrarea în vigoare a acordului ce urmează să conducă la crearea zonei de comerț liber între EEU și Iran, dar și acordul de colaborare economică cu China.

În afară de această, vor fi examinate un șir de chestiuni ce țin de colaborarea în domeniile cosmosului și a geodeziei.

Fluxul de știri
0