Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Moldova este interesată în cooperarea cu statele din UEEA

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova a rostit un discurs la ședința Consiliului Suprem al UEEA.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Igor Dodon a rostit un discurs la ședința lărgită a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, de la Sankt Petersburg, la care Republica Moldova participă, pentru prima dată, în calitate de observator.

„Noi suntem interesați de atingerea unui nivel mult mai înalt al cooperării cu statele din Uniunea Economică Eurasiatică, practic, în toate sferele economiei, energeticii, migrației”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon i-a mulțumit conducerii ruse pentru amnistierea imigranților moldoveni ilegali

Șefului statului a mai menționat că Moldova este un producător tradițional al unei game largi de produse de înaltă calitate extrem de solicitate în țările UEEA, fapt de care trebuie de profitat neapărat.

În anul precedent, țările UEEA au importat din alte țări: 1,6 milioane de tone de mere și pere, dintre care – 230 de mii tone din Moldova; 183 de mii de tone de legume, și doar 11 mii de tone din Moldova; 590 de mii de tone de caise, vișine, piersici, prune, dintre care 56 de mii de tone din Moldova și 560 de mii de tone de struguri, cota Moldovei constituind 60 de mii de tone.

O situație similară se atestă și în cazul produselor alcoolice și a celor conservate.

„O analiză comparativă demonstrează că există un potențial enorm pentru majorarea exportului mărfurilor moldovenești pe piețele din UEEA, ceea ce va oferi un impuls considerabil creșterii economice și va duce la crearea a sute de mii de locuri de muncă în Republica Moldova”, a spus Igor Dodon.

Выступление президент Молдовы на пленарном заседании Госдумы России - Sputnik Moldova
Politică
Ce le-a spus președintele Dodon deputaților ruși: Discurs integral - Video

În același timp, șeful statului a declarat că Republica Moldova poate propune partenerilor săi din UEEA condiții favorabile pentru organizarea mai multor industrii pe teritoriul său, cu exportul ulterior al producției finale în țările cu care Moldova are încheiate acorduri de liber schimb: Uniunea Europeană, CSI, țările din zona central-europeană de comerț liber și Republica Turcia.

„Ca stat neutru, Moldova menține legături reciproc avantajoase cu diferite țări ale lumii, însă acordă o atenție deosebită restabilirii și aprofundării colaborării cu partenerii tradiționali din spațiul post-sovietic”, a menționat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0