Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Va fi sau nu Marian Lupu noul președinte al AȘM: Ce spune deputatul

© Sputnik / OsmatescoMarian Lupu
Marian Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor surse, Marian Lupu ar putea fi numit președinte al Academiei de Științe în locul lui Gheorghe Duca.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Președintele fracțiunii Partidului Democrat din Parlament, Marian Lupu, i-ar putea lua locul lui Gheorghe Duca la Academia de Științe a Moldovei.

Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

Solicitat de Sputnik Moldova, Marian Lupu a declarat că ”el nu intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei”.
Deputatul a adăugat: chiar dacă aș dori să candidez, eu nu întrunesc criteriile de eligibilitate pentru această funcție”.

Amintim că Gheorghe Duca și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei pe 29 noiembrie 2018.

Duca a precizat că decizia pe care a luat-o ”coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei sale”.

Gheorghe Duca și soția sa, care de asemenea ocupă funcții importante în cadrul AȘM, deținând funcția de rector al Universității de pe lângă AȘM, sunt învinuiți în cadrul unui dosar penal de procurorii anticorupție pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari. Cei doi au statut de învinuit în cadrul acestui dosar.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Femeile în politică - Marian Lupu o contrazice pe Ina Șupac

Potrivit Statutului AȘM, postul de preşedinte al Academiei se ocupă prin concurs, anunţarea căruia se aduce la cunoştinţa comunităţii academice cu nu mai puţin de trei luni înainte de alegerea preşedintelui.

Preşedintele AȘM este ales de Adunarea AȘM prin vot egal, secret şi liber exprimat pentru o perioadă de 6 ani (dar cel mult pentru două termene consecutive) dintre membrii titulari ai Academiei.

Gheorghe Duca a fost reales în funcția de președinte al AȘM în aprilie 2014. Mandatul acestuia urma să se încheie în anul 2020.

Fluxul de știri
0