Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

© SputnikMarian Lupu
Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Poligraf", democratul Marian Lupu, președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament, a discutat despre reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar.
Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

Președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, a dat asigurări că reforma salarizării va continua și vor fi găsite resurse financiare pentru a dezvolta mai departe acest sistem de salarizare și de a majora salariile, cel puțin pentru următorii doi ani.

Potrivit democratului, prima garanție ar fi una politică și legală ce se referă la drepturile consacrate prin Constituția Republicii Moldova.

"În art.54 din Constituție este stipulat foarte clar că drepturile obținute de cetățeni nu pot fi restrânse și constrânse. Această normă constituțională se referă la toate drepturile, inclusiv la drepturile sociale. În special pentru sectorul public, aceasta ar însemna că, din momentul în care salariații au obținut un nivel de salariu, respectiv, acest articol din constituție face imposibilă scăderea acestuia, este un drept social obținut, este o garanție constituțională juridică, indiferent cine este la guvernare", a declarat Lupu pentru Sputnik Moldova.

Democratul a precizat că a o altă garanție ar fi una economică și prevede creșterea și dezvoltarea potențialului economic al țării.

"Logica acestei legi este că, dacă nu majorăm salariile, economia țării nu se va dezvolta și nor fi atrase investiții. Creșterea economică pe care am obținut-o, reforma fiscală, diminuarea celor aproape 40 la sută din economia tenebră, sunt elementele de garanție pentru viitor", a spus democratul.

Amintim că peste 150 de mii de bugetari vor primi salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. De salarii mai mari vor avea parte medicii, profesorii, asistenți sociali, educatorii, dădacele din grădinițe, precum și angajați în administrația publică centrală și locală. Remunerarea acestora se vor majora cu 20, 50, iar în cazul unora chiar și cu 90 la sută.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0