Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Femeile în politică - Marian Lupu o contrazice pe Ina Șupac

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Modificările operate de Parlament la legislația electorală, privind promovarea femeilor în politică, nu vor putea fi aplicate. Și asta deoarece, spune Ina Șupac, un partid politic va beneficia de bani de la bugetul de stat și în cazul în care femeile incluse pe listă se vor afla doar la coada acesteia. Deputatul Marian Lupu o contrazice.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor, Ina Șupac, a declarat  în studioul radio Sputnik Moldova că Legislativul a adoptat un amendament prin care a anulat obligativitatea respectării unei proporții în ceea ce privește plasarea femeilor pe primele locuri pe lista electorală. Pe de altă parte, liderul fracțiunii PD, deputatul Marian Lupu, spune că nu a existat o discuție privind respectarea unei proporții anumite la promovarea femeilor pe liste de partid. Lupu a declarat în studioul radio Sputnik Moldova  că un partid politic va beneficia de bani de la buget nu pentru un proiect de listă, ci pentru oamenii efectiv aleși. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe femei vor obține un mandat din partea unui partid, la toate nivelurile, cu atât formațiunea respectivă va beneficia de mai mulți bani din partea statului.

Parlamentul a votat recent în lectură finală un proiect de lege prin care partidele politice din Moldova, care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută de candidați femei înaintați în circumscripții uninominale, vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10 procente din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie ales în circumscripția uninominală, conform legislației privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC.

Fluxul de știri
0