Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Condiții dure pentru brokerii de asigurare: Ce prevăd noile modificări legislative

© Sputnik / Alexei Filippov / Accesați arhiva multimediaBroker - Imagine Simbol
Broker - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Brokerii de asigurare din Republica Moldova sunt puși la o grea încercare din cauza noilor modificări legislative.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Activitatea brokerilor din domeniul asigurărilor a suferit mai multe schimbări în urma modificărilor legislative la Legea cu privire la asigurări.

Potrivit proiectului de lege, se propune introducerea sintagmei „în baza unui comision achitat de asigurat”. Acest lucru presupune că asigurătorul stabilește un preț al asigurării, iar brokerul de asigurare își pune deasupra un comision pe care îl plătește consumatorul.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova

În acest sens, companiile de brokeri în asigurări susțin că nu este corect ca să fie lăsata la discreția brokerului de asigurare stabilirea de sine stătător a prețului asigurării, fapt ce poate scumpi neargumentat prețul asigurării pentru consumatorul neavizat.

Această prevedere poate crea o concurență neloială între brokerii de asigurare și celelalte verigi de distribuție a asigurărilor, reglementate de prezenta lege, care vor putea încasa comisioane de la asigurător și nu de la consumator.

Documentul mai prevede ca asiguratul, persoană juridică, să transfere prima de asigurare nemijlocit în contul bancar al asigurătorului.

În opinia brokerilor, această prevedere va crea un impediment major pentru consumatori, având în vedere că aceștia contactează brokerii de asigurare pentru încheierea unei asigurări, iar facturile ar trebui să le ridice de la asigurători.

Врач - Sputnik Moldova
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare

La moment, brokerul de asigurare deservește consumatorul de la cererea de asigurare, încasarea banilor, facturarea, emiterea poliței și contractului de asigurare, până la asistența în caz de survenire a riscului asigurat.

Proiectul de lege mai prevede ca agenții de asigurare, persoane juridice, să dispună de un capital social de 100 de mii de lei, iar brokerii de 400 de mii de lei. La fel, se prevede și emiterea unei garanții financiare de un milion de lei, care trebuie depusă într-un cont special, la care să nu fie acces.

Acest fapt va duce la limitarea accesului jucătorilor noi la piața de profil. Mai mult, cei existenți ar dispărea, fapt care va duce la pierderea locurilor de muncă.

Fluxul de știri
0