Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Ce se va întâmpla cu prețul petrolului după retragerea Qatarului din OPEC

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание ОПЕК в Вене
Здание ОПЕК в Вене - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent, Qatarul produce aproximativ 620 de mii de barili de petrol pe zi. Țara a fost membră al OPEC timp de 57 de ani.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Doha se retragere din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), decizia fiind făcută publică de secretarul de stat pentru afaceri energetice al Qatarului, Saad bin Srida al-Kaabi.

”Qatarul a decis să se retragă din OPEC începând cu 1 ianuarie 2019, iar luni va informa organizația", a declarat al-Kaabi.

Potrivit experților, decizia Qatarului de a părăsi OPEC nu va influența negativ prețul petrolului, deoarece deocamdată nu este vorba de desființarea cartelului.

”Pentru Qatar, ieșirea din OPEC este benefică, în condițiile în care un nou acord a fost deja anunțat - țara este un producător foarte mic de petrol, aproximativ 600 de mii de barili pe zi, iar ieșirea din OPEC nu poate avea niciun efect semnificativ asupra prețului, în condițiile în care relațiile cu un anumit număr de membri ai OPEC și așa sunt deteriorate", a declarat șeful adjunct al grupului rus de evaluare corporativă ACRA, Vasili Tanurkov, reamintind despre blocada anunțată anterior de către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, precum și a țărilor ne membre OPEC,  Egipt și Bahrain.

Qatar, Doha - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Qatarul și-a anunțat retragerea din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)

Potrivit expertului, declarația autorităților de la Doha privind ieșirea din OPEC este în avantajul țării, mai ales că aceasta a fost făcută imediat după știrile privind prelungirea acordului OPEC+.

"Este puțin probabil ca să avem o influență negativă asupra prețului la petrol - deocamdată nu este vorba de desființarea cartelului, cu atât mai mult că anterior a apărut știrea privind posibilitatea aderării la acordul de stopare a extracției de petrol din Libia și Nigeria, care inițial nu făceau parte din Acord", a conchis Tanurkov.

Qatar și OPEC

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este o asociație internațională interguvernamentală creată de statele producătoare de petrol pentru a controla cotele de producție.

 le gaz russe - Sputnik Moldova
Rusia
OPEC: Rusia a stabilit un nou record postsovietic la extragerea petrolului

OPEC include Algeria, Angola, Venezuela, Gabon, Iran, Irak, Congo, Kuweit, Qatar, Libia, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială și Ecuador. Membrii organizației controlează aproximativ două treimi din rezervele mondiale de petrol, reprezentând până la 45% din producția mondială și jumătate din exporturi. Rusia este un observator.

În 2016, membrii OPEC și o serie de țări care nu fac parte din organizație (OPEC +) au convenit asupra unei reduceri semnificative a producției de materii prime. Ulterior, acordul a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018.

Ponderea petrolului Qatarului în producția totală a cartelului anul trecut a fost de 1,85%. Acum, țara produce aproximativ 620 de mii de barili de petrol pe zi. Doha a fost membru al OPEC timp de 57 de ani.

După declarațiile lui Al-Kaabi, cotațiile petrolului au scăzut brusc.

În perioada 6-7 decembrie, o reuniune ministerială a OPEC+ ar trebui să aibă loc la Viena cu privire la reducerea producției de petrol.

Fluxul de știri
0