CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile în relația Moldovei cu Uniunea Europeană trebuie să ținem cont de aspectul economic al dialogului, dar și de cel politic. În cadrul unei emisiuni, realizate în studioul Radio Sputnik Moldova, deputatul democrat Dumitru Diacov a venit cu explicații din culisele puterii.
”Republica Moldova are două tipuri de relații: cu partenerii economici și cu cei politici. Vreau să-mi asum răspunderea să spun că nu avem mari probleme”, a declarat Diacov, subliniind că țara noastră are relațiile foarte clare cu Fondul Monetar, cu Banca Mondială, dar și cu partea economică a UE, care constată că Guvernul își respectă angajamentele.
În privința aspectului politic, Diacov a explicat că, în viziunea sa, relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană depind în mare parte de capacitatea de dialog dintre elitele politice, care se află în tabere adverse.
”În privința aspectului politic, există desigur mai multe discuții, dezbateri și unele neînțelegeri pe care să le putem în curând soluționa. Noi avem guvernare și opoziție și în Parlamentul European există guvernare și opoziție. Partenerii noștri europeni se află în opoziție în Parlamentul European, iar la guvernare se află partidele de dreapta, parteneri ai opoziției noastre și atunci fiecare tabără își consolidează relațiile. Partenerii noștri, din păcate, se află în opoziție în Parlamentul European. Iată de ce vocea lor este mai puțin simțită și este mai bine auzită vocea guvernării din Parlamentul European, care reflectă poziția opoziției noastre”, a declarat deputatul.
Totodată, el a subliniat că trebuie să ținem cont și de starea de spirit din preajma alegerilor europarlamentare, care vor avea loc în primăvară, care se se răsfrânge și asupra relațiilor dintre Moldova și UE.
Diacov a recunoscut că ”există careva probleme pe care noi trebuie să le ducem la capăt și, în primul rând, guvernarea și-a asumat răspunderea ca să asigure stabilitatea politică în Republica Moldova”, precizând că și opoziția poartă răspundere pentru acest lucru, iar ”guvernarea trebuie să asigure alegeri libere, democratice civilizate, lucru pe care ni-l dorim din tot sufletul”.