Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri parlamentare și referendum în aceiași zi: câte buletine vor primi alegătorii

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Până vineri, deputații vor decide și asupra organizării în aceiași zi cu ziua alegerilor a unui referendum republican.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Săptămâna aceasta, deputații democrați vor prezenta în Parlament un proiect de hotărâre cu privire la organizarea în ziua alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019 și a unui referendum republican, la care cetățenii vor fi invitați să se pronunțe asupra reformei parlamentare.

Bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: de ce au fost majorate cheltuielile pentru organizarea alegerilor parlamentare

Președintele PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat astăzi în cadrul briefingului săptămânal că deja au fost făcute modificările la Codul Electoral care permit organizarea plebiscitului în ziua scrutinului.  

”În acest sens, zilele trecute au fost făcute modificările legislative necesare, pentru a putea organiza referendumul în aceeași zi cu alegerile parlamentare”, a declarat Plahotniuc.

Vinerea trecută, deputații de la Chișinău au votat, în lectură finală, unele modificări la Codul Electoral. Acestea se refereau în mare parte la agitația în ziua alegerilor. Totuși, parlamentarii au mai modificat un articol din Codul Electoral, astfel încât  în cazul în care referendumul republican se organizează în aceeași zi cu alegerile parlamentare, circumscripțiile electorale și consiliile electorale se formează potrivit acelorași criterii.

Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura conform unor noi reguli>>>

Plahotniuc susține că Parlamentul ar urma să voteze, până la încheierea mandatului – 30 noiembrie, hotărârea cu privire la organizarea referendumului în aceiași zi cu scrutinul parlamentar.

”Deputații vor pregăti hotărârea de Parlament privind desfășurarea referendumului, pentru a putea fi votată această hotărâre în zilele apropiate. Astfel încât instituțiile care se ocupă de organizarea alegerilor să aibă timpul necesar pentru organizarea acestui plebiscit”, a declarat Plahotniuc.

Местные выборы  - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri parlamentare: Unde va fi amplasată camera video în secțiile de votare

Acum două săptămâni, Vladimir Plahotniuc, a anunțat despre începutul procesului de optimizare a Parlamentului. Potrivit liderului PD, reforma va viza reducerea numărului de deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu 40, de la 101 la 61 și introducerea dreptului cetățeanului de a demite deputatul care nu-și onorează obligațiunile. Astfel, în ziua alegerilor parlamentare, pe lângă cele două buletine de vot alegătorii vor mai primi un buletin în care vor fi invitați să răspundă la două întrebări: dacă sunt de acord cu micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 și dacă susțin ideea retragerii mandatului deputatului în cazul în care acesta nu-și va onora obligațiunile.  

Decizia finală de reformare a Parlamentului va fi luată de Legislativul care va fi ales pe data de 24 februarie 2019.

Fluxul de știri
0