Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi reglementate prin lege

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaCatușe
Catușe  - Sputnik Moldova
Abonare
Prevederile se referă la copiii care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere penală și contravențională.

Chișinău, 30 nov - Sputnik. Măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi reglementate prin lege. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege în acest sens, în lectură finală.

Prevederile se referă la copiii care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere penală și contravențională.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Politică
Ce se va întâmpla cu minorii care comit infracțiuni: Guvernul are un plan

Proiectul reglementează măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant. Acestea presupun acordarea unei asistenţe calificate sociale, pedagogice, psihologice, informaționale sau de alt tip copilului pentru realizarea schimbărilor pozitive în comportament. Crearea condiţiilor favorabile pentru socializarea, resocializarea şi dezvoltarea minorului, deprinderea valorilor general-umane, educarea sentimentului de egalitate, de responsabilitate pentru propriile fapte, de respect faţă de drepturile şi libertăţile omului, încurajarea dorinței de integrare socială.

Măsurile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, plasamentul în serviciul de tip rezidențial sau plasamentul în serviciul de tip rezidențial cu specializare înaltă.

Copil - Sputnik Moldova
Societate
Unii copii din Moldova se vor afla sub supraveghere specializată

Totodată, în cadrul instituției de învățământ frecventate de copilul cu comportament deviant se va constitui grupul școlar pentru activități preventive, format din directorul sau directorul adjunct al școlii, diriginte, alți profesori, psihologul școlar.

Angajaţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai structurilor, instituţiilor şi serviciilor din cadrul sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenţei sociale, educaţiei, ocrotirii sănătăţii, organelor de drept, în conformitate cu mecanismul de cooperare intersectorială vor fi obligați să coopereze pentru asigurarea realizării măsurilor și prestării serviciilor destinate copiilor cu comportament deviant. Proiectul a fost votat de către  60 de deputați și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Fluxul de știri
0