Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu minorii care comit infracțiuni: Guvernul are un plan

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Un document aprobat vineri de Executiv stabilește acțiunile ce urmează să fie întreprinse de autorități în vederea reeducării copiilor minori care au un comportament deviant.

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile și serviciile destinate copiilor care au un comportament deviant. Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități în vederea reeducării copiilor minori care săvârșesc fapte prevăzute de legea penală sau contravențională, dar nu pot fi trași la răspundere.

Наручники. Cătușe - Sputnik Moldova
Societate
Iată câți minori au fost condamnați pentru omor în 2017

Proiectul include măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autoritățile responsabile și modalitățile de intervenție a acestora. Pentru minorii care comit infracțiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea următoarelor măsuri: supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, precum și plasamentul în serviciul de tip rezidențial.

De asemenea, documentul mai prevede crearea unui serviciu de tip rezidențial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate.

Copiii care comit infracțiuni mai puțin grave, prevăzute în Codul Contravențional, vor fi supravegheați cu menținerea lor în propriile familii. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de învățământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică și tratamente medicale — la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum și înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcție de comportamentul copilului. Documentul mai prevede dreptul părinților de a contesta deciziile luate.

Fluxul de știri
0