Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii copii din Moldova se vor afla sub supraveghere specializată

CC0 / Pixabay / MadalinIonut / Copil
Copil - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care prevede supravegherea specializată, inclusiv, în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial, rezidențial, dispus de către autoritatea tutelară teritorială

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Ministerul Justiției propune spre consultări publice un proiect de lege privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu un comportament deviant.

”Grație inițiativei, va fi acoperit un gol legislativ ce va reglementa principiile de lucru, măsurile și serviciile destinate acestor copii, autoritățile responsabile și procedurile aplicabile, drepturile și obligațiile părților implicate”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul general de stat din cadrul Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu. 

Колодец, в который упала пенсионерка - Sputnik Moldova
Societate
Crimă odioasă la Teleneşti: Minor împuşcat în cap şi aruncat în fântână

Documentul prevede supravegherea specializată, inclusiv în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial, rezidențial, dispus de către autoritatea tutelară teritorială din zona unde se află domiciliul copilului sau de instanță.

Copilul va fi obligat să meargă la școală, să utilizeze serviciile sociale specializate de zi. Minorul va urma, după caz, tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie. Acestuia îi va fi interzis să meargă în anumite locuri sau menținerea legăturilor cu anumite persoane. 

În cazul în care menţinerea în familie nu este posibilă sau atunci când copilul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite prin măsura supravegherii specializate, poate fi dispusă aflarea lui în cadrul uni serviciu de plasament de tip familial. 

”Se dorește ca acești copii să rămână în familie sub supraveghere specializată, iar în cazuri mai grave, când acest lucru nu este posibil sau este contrar interesului copilului sau al familiei, să fie plasați în servicii de plasament, ca măsură de protecție specială, având caracter temporar”, a menționat Munteanu.

APL-urile au obligaţia de a sprijini părinţii sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în realizarea obligaţiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltând şi asigurând în acest scop servicii diversificate, accesibile şi de calitate, corespunzătoare nevoilor copilului.

Fluxul de știri
0