Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declarație: Statele Unite nu planifică să amplaseze rachete nucleare în Europa

© Sputnik / Александр Имедашвили / Accesați arhiva multimediaArmata SUA
Armata SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Washingtonul nu planifică amplasarea în Europa a rachetelor cu focoase nucleare, afirmă reprezentantul Consiliului de Securitate al SUA, Garrett Marquis.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. SUA nu intenționează să amplaseze rachete nucleare cu bazare terestră în Europa, a declarat asistentul special al președintelui SUA, reprezentantul Consiliului Național de Securitate, Garrett Marquis.

Флаг Европейского Союза (ЕС) - Sputnik Moldova
UE: Cerem SUA să evalueze impactul retragerii din Tratatul INF asupra securității europene

"SUA nu planifică desfășurarea în Europa a rachetelor nucleare cu bazare terestră. E doar o dezinformare a Rusiei în ceea ce privește INF", a scris Marquis pe Twitter.

Acesta a atașat la postare și un material al agenției Reuters despre conferința de presă susținută luni de viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov. Oficialul rus declarase că Rusia nu va trece cu vederea planurile SUA de amplasare la frontierele Rusiei a instalații capabile să lanseze rachete „Tomahawk”. Potrivit lui, desfășurarea sistemelor „Aegis Ashore” în Europa, drept infrastructură de apărare antiaeriană a SUA reprezintă o încălcare vădită a INF, pentru că astfel de instalații pot fi utilizate și pentru rachetele „Tomahawk”.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul ar putea să iasă din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Emmanuel Macron vrea o „armată europeană” care să apere Europa, inclusiv de SUA

Potrivit lui, America își va spori potențialul nuclear până în clipa în care ceilalți “se vor deștepta”, după care Washingtonul ar fi gata să stopeze procesul și să recurgă la reducerea înarmării. Trump a specificat că acest mesaj este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitryi Peskov, a declarat că Moscova vrea să obțină explicații detaliate din partea SUA, adăugând că denunțarea INF va determina Rusia să adopte măsuri pentru asigurarea securității naționale. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că orice acțiune în această sfera va fi urmată de o contraacțiune.

Fluxul de știri
0