Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE: Cerem SUA să evalueze impactul retragerii din Tratatul INF asupra securității europene

© Sputnik / Алекс Макнотон / Accesați arhiva multimediaФлаг Европейского Союза (ЕС)
Флаг Европейского Союза (ЕС) - Sputnik Moldova
Abonare
UE a cerut Washingtonului să evalueze implicațiile unei eventuale retrageri a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției austriece a UE.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. "Statele Unite și Rusia trebuie să rămână angajate într-un dialog constructiv pentru păstrarea Tratatului INF și asigurarea implementării sale depline și verificabile, esențială pentru stabilitatea europeană și globală", a citat purtătorul de cuvânt o declarație în numele președinției UE adresată parlamentarilor din Parlamentul European.

"Am cerut Statelor Unite să ia în considerare consecințele posibilei retrageri pe cont propriu și asupra securității noastre colective", a subliniat oficialul.

Drapelul Rusiei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă: Statele Unite ale Americii încearcă să ascundă încălcările INF

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât Rusia, cât și țările europene sunt alarmate de viitorul neclar al Tratatului forțelor nucleare ruso-american.

Președintele american, Donald Trump, a spus că Washingtonul intenționează să părăsească Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acestuia de mai multe ori, în timp ce Moscova a respins acuzațiile, adăugând că Rusia va fi obligată să ia măsuri pentru a asigura securitatea sa dacă tratatul va fi reziliat de Statele Unite.

Tratatul INF este un acord pe care Statele Unite și Uniunea Sovietică l-au semnat în decembrie 1987. El a interzis fiecărei țări să dețină, să producă sau să dețină rachete balistice și de croazieră lansate la sol cu o rază de la 500 până la 5.500 kilometri (de la 311 până la 3.418 mile) și lansatoarele lor.

Fluxul de știri
0