Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Codul Funciar ar putea fi amendat din nou: Iată ce propune Guvernul

© Sputnik / Петрухин / Accesați arhiva multimediaОсенняя вспашка поля в окрестностях села Каприяны.
Осенняя вспашка поля в окрестностях села Каприяны. - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul propune operarea unui șir de amendamente la Codul Funciar al Moldovei care ar permite companiilor cu capital străin să-și dezvolte afacerile - detalii.

CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Guvernul a aprobat un nou proiect de amendare a Codului Funciar. De această dată, Cabinetul de Miniștri propune modificare procedurilor de procurare a terenurilor agricole pentru scopuri miniere de către firmele cu capital străin. Totodată, autorii doresc amendarea legislației în privința schimbării destinației terenurilor din agricolă în industrială, cu scopul extragerii substanțelor minerale utile, astfel ca acest lucru să fie posibil nu doar în temeiul cererii proprietarului de terenuri, dar și al deținătorului de teren cu acordul proprietarului.

Picture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins - Sputnik Moldova
Investitorii străini, mulțumiți de reforma Guvernului: Iată câți bani economisesc anual

Astfel, întreprinderile miniere, inclusiv cele cu capital străin, vor avea posibilitatea de ași continua activitatea și de a implementa proiecte noi în industria minieră și de producerea materialelor de construcție din materie primă locală.

Potrivit notei informative, în urma implementării acestui act normativ ”vor avea de câștigat toți actorii antrenați în mediul de afaceri, statul și organele publice locale”.

Impedimentele cu care se confruntă companiile străine

Potrivit Ministerului Agriculturii, legislația actuală interzice companiilor cu capital străin să cumpere terenuri agricole, iar proprietarii acestor terenuri, la rândul lor, nu au dreptul de a-i schimba destinația. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor legislative, acest obstacole ar urma să fie eliminate.

”După ani de activitate a carierelor din industria extractivă a apărut necesitatea de a extinde hotarele lor în raza perimetrelor miniere. Pentru aceasta a apărut necesitatea de a cumpăra terenuri noi pentru extinderea lucrărilor miniere în limitele hotarelor miniere”, explică autoritățile, precizând că acest lucru nu permit ”posibilitatea de a dezvolta afacerile”.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Politică
Noi facilități pentru investitorii străini: Anunțul făcut de autorități - Detalii

O altă problemă ține de interdicția stipulată în Codul Funciar privind utilizarea terenurilor de calitate superioară pentru extragerea tuturor resurselor minerale utile. În prezent, legislația permite doar extragerea gazelor naturale și a petrolului. Potrivit Ministerului Agriculturii acest lucru i-ar avantaja pe unii agenți economici, lucru inechitabil față de alți agenți economici.

În plus, potrivit autorităților, substanțele minerale utile solide, de importanță națională, se află în mare parte sub aceste soluri. Iată de ce urmează ca să fie permisă exploatarea minieră și în aceste zone cu fertilitate ridicată.

Cât se extrage astăzi

În Moldova există 17 tipuri de zăcăminte minerale utile nemetalifere de importanță națională care sunt exploatate, inclusiv și zăcământul de petrol (Văleni) și gaz combustibil (Victorovca).

Chiril Gaburici - Sputnik Moldova
Exclusiv: Gaburici anunță cum pot fi momiți investitorii străini: 3 avantaje ale Moldovei

Dintre cele 424 de locuri în care subsolul conține zăcăminte, sunt exploatate doar 173. Celelalte se află fie în rezervă, fie sunt pregătite pentru exploatare. În 2017 au fost extras un volum de 1338,7 milioane de tone de substanțe minerale utile nemetalifere. Totodată, au fost extrase 5,6 mii de tone de petrol și 0,11 milioane m3 de gaze.

Cine este interesat de resursele moldovenești

Institutul de Geologie și Seismologie sugerează că cele mai mari depozite de petrol și gaze se găsesc în regiunea de sud-vest a Moldovei. Căutările pe scară largă a petrolului și gazului în această zona a început încă în anii '70.

În perioada independenței Republicii Moldova, aceste zăcăminte au provocat interesul companiilor locale și străine. Ultima dată discuții privind explorarea și exploatarea zăcămintelor de gaz și petrol din sudul Moldovei au avut loc în decembrie 2016. Atunci, Guvernul Republicii Moldova și compania „Frontera Resources International" din SUA au semnat un contract de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0