Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Armașu în fruntea BNM: Motiv de bucurie sau îngrijorare – Iată ce spune Gârbu

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Viorel Gârbu spune că activitatea Băncii Naționale nu este una foarte sofisticată, este doar importat viitorul guvernator să nu se admită abuzuri în această instituție.

CHIȘINĂU, 29 nov — Sputnik. Întrebat de Sputnik Moldova ce ar putea să însemne pentru politica Băncii Naționale și pentru piața financiară și bancară a Republicii Moldova eventuala numire a lui Octavian Armașu în funcția de guvernator la BNM, expertul în economie și finanțe Viorel Gârbu a spus că aceasta este o știre neașteptată, dar bună, cel puțin, nu este una negativă.

Серджиу Чокля, Президент НБМ   - Sputnik Moldova
Ultimul pronostic al lui Sergiu Cioclea: Cu cât vor crește prețurile în 2019

"Sincer să fiu, este o știre destul de neașteptată. Cred totuși că probleme legate de sistemul financiar-bancar nu vor fi înregistrate ca urmare a acestei evoluții, fiindcă, în virtutea competențelor, domnul Armașu a avut multe interacțiuni cu fostul guvernator al Băncii Naționale. De altfel, și sistemul bugetar este interconectat destul de mult cu activitatea Băncii Naționale. Din acest motiv, domnul Armașu trebuie să fie destul de bine pregătit, să cunoască, cel puțin, tangențial activitățile Băncii Naționale, mult mai bine pregătit decât era domnul Cioclea la început, atunci când și-a preluat mandatul de guvernator", a declarant Gârbu.

El a mai precizat că activitatea Băncii Naționale nu este una fost sofisticată, este doar importat să nu se admită abuzuri în această instituție.

Gârbu a mai precizat că eventuala numire a lui Armașu în fruntea Băncii Centrale nu trebuie să ne îngrijoreze.

Серджиу Чокля, Президент НБМ  - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu știa din timp despre demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea

"Domnul Armașu este un om al actualei guvernări, care a activat mult în cadrul Ministerului Finanțelor, care este o structură cu o activitate dificilă. Din punct de vedere profesional, nu este nici un motiv să ne îngrijorăm, să punem la îndoială capacitatea domnului Armașu de a-și realiza această atribuție", a spus Gârbu.

Întrebat dacă, înainte de a-l propune pe Armașu, autoritățile au obținut girul Marei Finanțe pentru această candidatură, Viorel Gârbu a spus că probabil acest lucru nu s-a întâmplat.

"Eu cred că FMI nu intervine chiar atât de mult și nici nu este cazul pentru că Banca Națională și așa este sub oblăduirea directă a Fondului Monetar Internațional și atunci nu este cazul să se intervină și să expună pe față toate acestea interconexiuni", a explicat Viorel Gârbu.

Amintim că astăzi dimineața președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat într-un briefing de presă că îl va propune pe ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, la funcția de guvernator al Băncii Naționale, care de mâine devine vacantă.

Fluxul de știri
0