Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ucraina recunoaște: La bordul navelor militare erau ofițeri ai serviciilor secrete

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaNave militare reținute - Kerci
Nave militare reținute - Kerci - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Hrytsak, a confirmat că la bordul navelor marinei militare reținute în Marea Neagră erau ofițeri ai serviciilor speciale.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Serviciul de presă al instituției a remarcat faptul că ofițerii au îndeplinit sarcini privind "sprijinul Marinei Militare din Ucraina cu contrainformații".

Президент РФ Владимир Путин, архивное фото - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat despre incidentul din strâmtoarea Kerci

"Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în limitele competenței sale, ia toate măsurile necesare pentru eliberarea captivilor ucraineni și revenirea acestora în familiile lor", a adăugat agenția, transmis de RIA Novosti.

În ajun, FSB a spus că provocarea navelor ucrainene au fost coordonate de doi ofițeri ai SBU, care au executat instrucțiunile directe ale autorităților de la Kiev.

Provocarea navelor militare ucrainene

În dimineața zilei de duminică, navele marinei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu, încălcând articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul mării, au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Ele nu au respectat ordinea stabilită pentru trecerea navelor de război prin apele teritoriale ale Rusiei și de-a lungul canalului Kerch-Yenikalsky.

După aceea, la ora 19:00, după cum a raportat FSB, au încercat din nou să acționeze ilegal. Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele legale ale navelor și ambarcațiunilor serviciului de frontieră și Flotei Mării Negre care le însoțeau și cere le-au somat să se oprească imediat, continund să efectueze manevre periculoase.

Nave militare al Ucrainei au forțat frontiera de stat a Rusiei - Sputnik Moldova
Video
Momentul ciocnirii dintre nave în strâmtoarea Kerci

Pentru a opri cu forța navele Flotei Maritime Militare a Ucrainei, navele Serviciului de Grăniceri al Rusiei au folosit armele. Toate cele trei nave au fost reținute în apele teritoriale rusești. O sursă care cunoaște situația a declarat pentru RIA Novosti că incidentul de frontieră a avul loc la 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică, la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strâmtorii Kerci sub podul Crimeei.

În cursul incidentului, trei soldați ucraineni au fost răniți ușor, au primit asistență medicală și nu a existat niciun pericol pentru viața lor, a spus FSB. Cu privire la încălcarea frontierei de stat a Rusiei a fost pornit dosar penal.

Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră și Marea Azov, a fost închisă duminica pentru trecerea navelor civile din motive de securitate.

Fluxul de știri
0