Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stare de război în Ucraina: Cum moldovenii vor trece hotarul

© Sputnik / Павел Паламарчук / Accesați arhiva multimediaМеждународный пункт пропуска "Угринов-Долгобичув" на украинско-польском участке госграницы
Международный пункт пропуска Угринов-Долгобичув на украинско-польском участке госграницы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În condițiile instituirii stării de război în Ucraina, Sputnik Moldova a solicitat un comentariu de la responsabilii de la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova cu privire la noile reguli care ar putea interveni pentru cetățenii țării noastre la traversarea hotarului cu Ucraina.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Parlamentul de la Kiev a aprobat, luni seară introducerea, din data de 28 noiembrie, a stării de război în regiunile de frontieră. Regimul special va dura o perioadă de 30 de zile.

Republica Moldova are frontieră comună cu Ucraina

Frontiera terestră dintre Republica Moldova și Ucraina se întinde pe o lungime de 1222 de kilometri. Pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră, cu excepția segmentului transnistrean, se află 31 de puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional: 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial, 5 în regim de trafic interstatal: 4 rutiere și 1 fluvial, și 7 în regim de trafic local – numai pentru cetățenii moldoveni și ucraineni cu domiciliul permanent în raioanele și regiunile de frontieră: 5 rutiere și 2 fluviale.

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Moldova
Rada Supremă a aprobat starea de război în Ucraina

În condițiile instituirii stării de război în Ucraina, Sputnik Moldova a solicitat un comentariu de la responsabilii de la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova cu privire la noile reguli care ar putea interveni pentru cetățenii țării noastre la traversarea hotarului cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că, până la această oră, Republica Moldova nu a fost informată oficial despre posibile noi reguli de traversare a frontierei de stat.

”Partea ucraineană nu a informat încă oficial Poliția de Frontieră despre careva restricții care ar putea fi impuse la trecerea hotarului cu Ucraina”, a declarat Novițchi.

În prezent, la frontiera de stat a Republicii Moldova cu Ucraina se circulă în regim normal.

”La ora actuală la frontiera de stat a Republicii Moldova se circulă în regim normal. La hotar se circulă cum s-a circulat până în prezent”, a menționat Raisa Novițchi.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră susține că imediat ce Ucraina va informa Republica Moldova pe canale diplomatice despre impunerea anumitor reguli la trecerea hotarului de stat a țării vecine, odată cu instituirea stării de război, autoritățile de frontieră vor veni cu informații adiționale.

Situația se complică: Rusia reacționează, Ucraina continuă provocările>>>

Potrivit legislației ucrainene, în cazul instituirii în țară a stării de război, se pune în aplicare un regim special de traversare a frontierei de stat. De asemenea, în această perioadă este limitată deplasarea în interiorul țării a cetățenilor, a străinilor și a transportului. 

Корабль ВМС Украины - Sputnik Moldova
Rusia
Trei nave ale forțelor navale ucrainene au trecut frontiera de stat a Rusiei

În condițiile unei situații de război, cetățenii trebuie să fie pregătiți în orice moment să prezinte la solicitarea autorităților actele de identitate, să prezinte conținutul bagajelor, să permită verificarea mijlocului de transport, a încărcăturilor, percheziționarea birourilor, a locuințelor, cu excepția cazurilor prevăzute în Constituția Ucrainei. 

Totodată, odată cu inițierea stării de război libera circulație în țară poate fi limitată.

Starea de război în Ucraina a fost instituită pe o perioadă de 30 de zile.

Incidentul în urma căruia a fost declarată stare de război în Ucraina a avut loc în strâmtoarea Kerci. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, duminică, navele militare ale Ucrainei, “Berdyansk”, “Nikopol”, “Yana Kapu”, au traversat frontiera cu Rusia și nu au reacționat la somațiile legale ale navelor serviciului de frontieră al FSB și flotei navale a Rusiei, efectuau manevre periculoase, și au fost reținute de ambarcațiunile militare de coastă ale rușilor.

Fluxul de știri
0