Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rada Supremă a aprobat starea de război în Ucraina

© Пресс-служба президента Украины / Accesați arhiva multimediaЗаседание Верховной рады Украины
Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Moldova
Abonare
Rada Supremă de la Kiev a aprobat, după lungi dezbateri, starea de război declarată încă duminică de membrii Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei. Unii deputați au exprimat temerea că acest lucru ar putea limita drepturile și libertățile cetățenilor ucraineni.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Ieri membrii Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei au votat unanim pentru declararea stării de război pe teritoriul țării, timp de 60 de zile. Decizia a fost susținută prin decret de președintele Petro Poroșenko, dar ca să intre în vigoare trebuie să fie confirmată de către parlamentul ucrainean – Rada Supremă.

Astăzi, pentru ora 17:00, a fost anunțată ședința Radei în această chestiune. După lungi dezbateri, parlamentarii ucraineni au suspus votului propunerea Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei. Majoritatea s-a pronunțat "penru" - 298 de voturi. Ședința Radei a fost transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune ucrainești.   

Amintim că după ce Consiliul Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei a luat decizia de a institui starea de război,  președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că posibila anunțare a stării de război nu înseamnă că Kievul renunță la mijloacele politice și diplomatice de „eliberare a teritoriilor ucrainești”.

“Noi intenționăm să continuăm să respectăm toate obligațiunile internaționale, inclusiv înțelegerile de la Minsk”, a declarant Poroșenko.

Sergueï Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Mesajul lui Lavrov către partenerii occidentali, după incidentul din strâmtoarea Kerci

De asemenea el a menționat că decizia nu restricționează drepturile și libertărțile cetățenilor. Totodată, anunțarea stării de război nu presupune mobilizarea imediată, în acest caz vor fi instruiți militarii în termen.

Amintim că incidentul în urma căruia a fost declarată stare de război în Ucraina a avut loc în strâmtoarea Kerci. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, duminică, navele militare ale Ucrainei, “Berdyansk”, “Nikopol”, “Yan Kapu”, au traversat frontiera cu Rusia și nu au reacționat la somațiile legale ale navelor serviciului de frontieră al FSB și flotei navale a Rusiei, efectuau manevre periculoase, și au fost reținute de ambarcațiunile militare de coastă ale rușilor.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fluxul de știri
0