CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Din data de 30 noiembrie, funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) va deveni vacantă. Sergiu Cioclea a semnat o cerere de demisie din funcția de guvernator al BNM încă în 16 noiembrie, pe care a și înaintat-o președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
Patru zile mai târziu, la 20 noiembrie, Sergiu Cioclea a ieșit la o conferință de presă în care a anunțat, vădit emoționat, că își depune mandatul de guvernator al BNM înainte de termen, începând cu data de 30 noiembrie 2018, exact în ziua când se încheie și termenul mandatului Parlamentului de legislatura a XX-a.
Sergiu Cioclea declara la 20 noiembrie în cadrul briefingului că acele obiective pe care și le-a asumat în preluarea funcției de guvernator al BNM le consideră îndeplinite și, în primul, de consolidare a sistemului financiar-bancar din țară.
”Consider că este timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, care au depus un efort colosal pentru a scoate corabia din furtună”, a declarat Cioclea.
Guvernatorul BNM a menționat că decizia de a demisiona a fost foarte grea, dar a fost luată după cugetări îndelungate.
”Am luat această decizie dificilă dar foarte responsabilă după multă cugetare, condus de considerente personale”, a menționat guvernatorul.
Cioclea vorbește despre motive de ordin personal și în cererea oficială scrisă pe numele președintelui Parlamentului.
”Am fost guvernator doar aproape 3 ani. Unii ar spune că nu este îndeajuns. Dar credeți-mă, acești 3 ani într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu. Am sentimentul misiunii îndeplinite, dar și cel de a fi dus la bun sfârșit mandatul”, a declarat guvernatorul.
Sergiu Cioclea și-a început mandatul de guvernator al BNM pe data de 11 aprilie 2016, mandat pe care urma să-l încheie pe data de 11 aprilie 2023.
Cioclea a mulțumit președintelui Parlamentului, Guvernului, ministrului Finanțelor, colegilor din instituțiile cu care a interacționat, dar și partenerilor externi.
A urmat imediat aprecieri ale muncii depuse de Sergiu Cioclea în funcția de guvernator și din partea președintelui Parlamentului, a premierului, a ministrului Finanțelor, FMI și alte structuri internaționale.
Parlamentul se pregătește să numească un alt guvernator la BNM
Potrivit Legii cu privire la BNM, guvernatorul Băncii Naționale este numit de Parlament la propunerea Președintelui Parlamentului. Mandatul guvernatorului BNM este de 7 ani. Deși nu este lege, guvernatorul BNM poate fi ales în baza unui concurs organizat de o comisie creată în Parlament.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că va prezenta Legislativului candidatura noului guvernator al BNM la una din ședințele în plen de săptămâna aceasta.
Candu a precizat că viitorul guvernator al BNM nu va trece prin concurs, ci va fi numit direct de Parlament la propunerea sa.
Președintele Parlamentului a mai spus că va identifica candidatura viitorului guvernator al BNM în urma unor discuții largi cu colegii din Parlament, Guvern și cu reprezentanții organismelor internaționale.
”Consider că sunt persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, în țară sau peste hotare, care ar putea să facă față provocărilor și să fie guvernatori foarte buni. Am în vizor câțiva candidați”, a precizat Candu.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlariu Ghilețchi, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că în cazul în care nu se va reuși până la încheierea sesiunii de toamnă-iarnă numirea unui nou guvernator, atunci acesta va fi ales în sesiunea următoare a Parlamentului, cea de primăvară-vară, tot de actuala legislatură. Deputatul a precizat că în pofida faptului că Parlamentul va avea competențe limitate, numirile pot fi făcute în bază legală.