Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Andrian Candu a dezvăluit cine va fi viitorul guvernator al BNM

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andiran Candu va prezenta candidatura noului guvernator al BNM, săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că va prezenta Legislativului candidatura noului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la una din ședințele în plen de săptămâna viitoare.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Politică
Decis: Din 30 noiembrie, BNM rămâne fără guvernator

Candu a precizat că viitorul guvernator al BNM nu va trece prin concurs, ci va fi numit direct de Parlament la propunerea sa.

”Misiunea îmi aparține mie să identific candidatul potrivit, astfel ca până la sfârșitul săptămânii viitoare, până la sfârșitul mandatului, să numim guvernatorul BNM”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a mai spus că va identifica candidatura viitorului guvernator al BNM în urma unor discuții largi cu colegii din Parlament, Guvern și cu reprezentanții organismelor internaționale.

”Consider că sunt persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, în țară sau peste hotare, care ar putea să facă față provocărilor și să fie guvernatori foarte buni”, a declarat speakerul.

Candu a mai spus că deja a identificat unele candidaturi pentru funcția de guvernator al BNM.

”Am în vizor câțiva candidați”, a precizat Candu, fără a oferi mai multe detalii.

Speakerul a declarat că a avut discuții cu Sergiu Cioclea și înainte și în ziua când acesta a declarat public că își prezintă demisia din funcția de guvernator al BNM.

”Motivele sunt doar strict personale. Misiunea care și-a asumat-o la începutul mandatului a fost îndeplinită cu succes. Este un foarte bun manager al crizelor. Sectorul financiar-bancar a fost restabilit și, mai mult decât atât, în acest sector vedem creșteri și investiții”, a declarat Candu.

Серджиу Чокля, Президент НБМ  - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu știa din timp despre demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea

Cioclea și-a prezentat demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu patru zile înainte de a ieși la o conferință de presă, la care a anunțat că demisionează. Cererea este semnată cu data de 16 noiembrie, iar la 20 noiembrie Sergiu Cioclea anunța public că își depune mandatul din funcția de guvernator al BNM, începând cu ziua de 30 noiembrie.

”Motivele prezentei cereri sunt de ordin personal”, se menționează în cererea adresată de Cioclea lui Candu.

Sergiu Cioclea și-a dat demisia din funcția de guvernator al BNM>>>

Textul cererii mai conține un alineat în care guvernatorul BNM îi mulțumește președintelui Parlamentului pentru suportul acordat în procesele de reformare și consolidare a sectorului bancar.

Sergiu Cioclea este guvernator al BNM din 11 aprilie 2016, fiind numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani. Candidatura sa a fost selectată de o comisie de concurs, care a intervievat și evaluat performanțele profesionale și manageriale ale candidaților.

Fluxul de știri
0