Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: Din 30 noiembrie, BNM rămâne fără guvernator

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău au luat act de cererea de demisie a lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, începând cu data de 30 noiembrie.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a luat astăzi act de demisia lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Raportul asupra proiectului de hotărâre cu privire la demisia guvernatorului BNM a fost prezentat în fața deputaților de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi.

”Comisia juridică, numiri și imunități a decis cu majoritatea voturilor să propună Parlamentului spre examinare și adoptare proiectul de hotărâre cu privire la acceptarea demisiei lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al BNM”, a declarat Apolschi.

Opoziția parlamentară, în special deputații PL și PLDM, au vrut să afle care ar fi motivele demisiei guvernatorului. Aceasta și-a exprimat anumite dubii legate de decizia lui Cioclea de a demisiona și se întreba ce ar sta în spatele acestei demisii.

Серджиу Чокля, Президент НБМ  - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu știa din timp despre demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, s-a arătat mirat de reacția opoziției, amintindu-i acesteia că până recent solicita demisia guvernatorului BNM.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, chiar a decis să „provoace” opoziția, anunțând că Sergiu Cioclea își dă demisia pentru că majoritatea parlamentară l-ar pregăti pentru altă funcție.

”Luând în considerare că domnul Cioclea este, într-adevăr, un foarte bun specialist și a revenit în țară să ajute Republica Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcție și altă poziție. În țară sau în afară”, a declarat Candu.

Deocamdată, nu este clar dacă afirmațiile președintelui Parlamentului au fost spuse ironic sau serios.  

Cioclea și-a prezentat demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu patru zile înainte de a ieși la o conferință de presă, la care a anunțat că demisionează. Cererea este semnată cu data de 16 noiembrie, iar la 20 noiembrie Sergiu Cioclea anunța public că își depune mandatul din funcția de guvernator al BNM, începând cu ziua de 30 noiembrie.

Octavian Armașu - Sputnik Moldova
Politică
Ministrul Armașu, despre cariera de mai departe a lui Sergiu Cioclea

”Motivele prezentei cereri sunt de ordin personal”, se menționează în cererea adresată de Cioclea lui Candu.

Textul cererii mai conține un alineat în care guvernatorul BNM îi mulțumește președintelui Parlamentului pentru suportul acordat în procesele de reformare și consolidare a sectorului bancar.

Sergiu Cioclea este guvernator al BNM din 11 aprilie 2016, fiind numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani. Candidatura sa a fost selectată de o comisie de concurs, care a intervievat și evaluat performanțele profesionale și manageriale ale candidaților.

Fluxul de știri
0