Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum a răspuns premierul Filip la întrebarea dacă Moldova va ajuta militar Kievul

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul de la Chișinău a expus astăzi în cadrul unui briefing poziția oficială a Republicii Moldova față de tensiunile iscate între Moscova și Kiev în urma incidentului de duminică din strâmtoarea Kerci.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Republica Moldova este o țară neutră și nu face parte din nici un bloc militar, a declarat astăzi premierul moldovean Pavel Filip în cadrul unui briefing susținut după o ședință convocată la Guvern în legătură cu situația din Ucraina.

Solicitat să răspundă la o întrebare despre vreo eventuală dislocare a forțelor militare moldovenești la hotarul țării în contextul instituirii stării de război în Ucraina, șeful Guvernului de la Chișinău a răspuns: ”Nu este o întrebare pertinentă. Nu avem acorduri de colaborare de suport militar. Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, nu facem parte din blocuri militare”.

Premierul a declarat că a discutat astăzi cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, despre escaladarea tensiunilor dintre Kiev și Moscova în urma incidentului din strâmtoarea Kerci.

”Suntem îngrijorați de escaladarea dramatică a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Autoritățile de la Chișinău sunt în contact permanent cu cele de la Kiev. Această comunicare este asigurată la nivel de instituții”, a declarat premierul moldovean.

Международный пункт пропуска Угринов-Долгобичув на украинско-польском участке госграницы - Sputnik Moldova
Stare de război în Ucraina: Cum moldovenii vor trece hotarul

Pavel Filip a precizat că activitatea de trecere prin punctele de la hotarul moldo-ucrainean nu a fost afectată.

”La acest moment se circulă în regim normal. Poliția de Frontieră a fost informată că autoritățile ucrainene au înăsprit măsurile de securitate. Poliția de Frontieră va intensifica măsurile de supraveghere și control în zona de frontieră și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, inclusiv prin sporirea patrulărilor comune și prin schimb de date și informații operative”, a precizat Filip.

Potrivit premierului, Poliția de Frontieră monitorizează situația în toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, inclusiv pe segmentul transnistrean, și va comunica despre eventualele schimbări care vor interveni.

”Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există pericole în acest moment pentru siguranța țării noastre”, a declarat premierul moldovean.

Guvernul recomandă cetățenilor Republicii Moldova care vor să plece în Ucraina să manifeste prudență maximă la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea autorităților ucrainene.

Premierul a anunțat că a creat un grup lucru condus de vicepremierul Cristina Lesnic care va monitoriza situația și va comunica despre eventualele evoluții.

Parlamentul de la Kiev a aprobat luni seară introducerea, din data de 28 noiembrie, a stării de război în regiunile de frontieră. Regimul special va dura o perioadă de 30 de zile.

Republica Moldova are frontieră comună cu Ucraina. Frontiera terestră dintre Republica Moldova și Ucraina se întinde pe o lungime de 1222 de kilometri. Pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră, cu excepția segmentului transnistrean, se află 31 de puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional: 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial, 5 în regim de trafic interstatal: 4 rutiere și 1 fluvial, și 7 în regim de trafic local – numai pentru cetățenii moldoveni și ucraineni cu domiciliul permanent în raioanele și regiunile de frontieră: 5 rutiere și 2 fluviale.

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Moldova
Rada Supremă a aprobat starea de război în Ucraina

Potrivit legislației ucrainene, în cazul instituirii în țară a stării de război, se pune în aplicare un regim special de traversare a frontierei de stat. De asemenea, în această perioadă este limitată deplasarea în interiorul țării a cetățenilor, a străinilor și a transportului. 

În condițiile unei situații de război, cetățenii trebuie să fie pregătiți în orice moment să prezinte la solicitarea autorităților actele de identitate, să prezinte conținutul bagajelor, să permită verificarea mijlocului de transport, a încărcăturilor, percheziționarea birourilor, a locuințelor, cu excepția cazurilor prevăzute în Constituția Ucrainei. 

Totodată, odată cu inițierea stării de război libera circulație în țară poate fi limitată.

Incidentul în urma căruia a fost declarată stare de război în Ucraina a avut loc în strâmtoarea Kerci. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, duminică, navele militare ale Ucrainei, “Berdyansk”, “Nikopol”, “Yana Kapu”, au traversat frontiera cu Rusia și nu au reacționat la somațiile legale ale navelor serviciului de frontieră al FSB și flotei navale a Rusiei, efectuau manevre periculoase, și au fost reținute de ambarcațiunile militare de coastă ale rușilor.

Fluxul de știri
0