Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cei care aduc în Moldova mașini de mâna a doua vor fi obligați să facă asta

© Photo : Serviciul Vamal al Republicii MoldovaТаможенный пункт
Таможенный пункт - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care vor aduce în Moldova mașini de mâna a doua vor trebui să prezinte la vamă mai multe informații, care vor fi incluse într-o bază de date specială. Vezi despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Responsabilii de la Vamă vor înregistra datele odometrului mijloacelor de transport la importul acestora în Republica Moldova. Excepție vor face doar vehiculele noi. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputații neafiliați Vladimir Cernat și Artur Gutium.

Autorii își motivează inițiativa prin îngrijorările care au apărut în societate legate de importul în țară a unui număr mare de mijloace de transport care sunt într-o stare de avariere gravă.  

”Unii vânzători de rea credință procură și importă de peste hotarele țării autovehicule avariate grav la un preț redus. Apoi, în Moldova, le restaurează și le vând la prețul de piață competitiv cu autovehiculele neavariate”, susțin autorii.

Deputații mai spun că au fost înregistrate și cazuri când în Moldova au fost importate vehicule grav avariate cu dispozitivele de siguranță ieșite din funcțiune. Deoarece, reparația dispozitivelor de siguranță este destul de costisitoare, aceste mașini erau vândute fără piesele de siguranță necesare, astfel punând în pericol viața celor care le procura, în eventualitatea unui accident rutier.

Дорожный знак  - Sputnik Moldova
Societate
Din decembrie, aceste mașini nu vor avea acces în parcări

Totodată, la majoritatea acestor mașini erau schimbate și datele odometrului, aparat care măsoară distanța parcursă de vehicul, pentru a le reda un aspect cât mai bun.

”Reieșind din circumstanțele în care se importă autovehicule la mâna a doua în Republica Moldova, considerăm imperios de a înregistra datele odometrului mijloacelor de transport la intrarea în țară, inclusiv cu fixarea aspectului exterior al acestora”, susțin cei doi deputați.  

Serviciul Vamal va stoca și păstra într-o bază de date toate imaginile mijloacelor de transport importate în țară. Aceste informații vor fi publice și vor fi prezentate oricăror persoane interesate. La decizia Guvernului, potrivit autorilor, această informație poate fi eliberată și contra cost.

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Societate
Șoferii din Moldova pot face asta chiar în mașină

În vigoare este o lege, votată acum mai bine de un an de Parlament, care prevede amendarea şoferilor pentru fraudarea datelor odometrului. Iniţiativa a aparținut deputaţilor Igor Vremea şi Artur Reşetnicov.

Potrivit legii, persoanele care vor frauda datele odometrului vor fi sancţionate cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale sau de la 5000 la 7,5 mii de lei aplicate persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice: de la 350 la 450 de unități convenționale ori de la 17,5 mii de lei la 22,5 mii de lei.

”Această practică are un efect negativ atât pentru persoana care cumpără o maşină cu datele falsificate a distanţei parcurse, cât şi pentru siguranţa traficului rutier în ansamblu, deoarece de multe ori anume aceste autovehicule sunt cauza accidentelor rutiere”, a declarat pentru Sputnik autorul proiectului, deputatul Igor Vremea.

În utlimul timp se atestă practica când posesorii de automobile care vor să le vândă, schimbă datele de pe odometru în scopul de a obţine profit. Aceştia micşorează datele distanţei parcurse pentru a prezenta autovehiculul într-o condiţie mai favorabilă.

Fluxul de știri
0