Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Situația se complică: Rusia reacționează, Ucraina continuă provocările

© Sputnik / Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Accesați arhiva multimediaТри корабля ВМС Украины пересекли российскую границу
Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Trei nave ale forțelor navale ale Ucrainei au violat, în această dimineață, frotiera de stat a Federației Ruse și s-au îndreaptat spre strâmtoarea Kerci.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Mai multe nave ale marinei militare ucrainene se îndrepată la această oră spre strâmtoarea Kerci, a anunțat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, citat de RIA Novosti.

Trei nave ale forțelor navale ale Ucrainei au violat, în această dimineață, frotiera de stat a Federației Ruse și s-au îndreaptat spre strâmtoarea Kerci.

Navele ucrainene, în apropiere de Kerci - Sputnik Moldova
Rusia
Serviciul rus de Securitate a numit motivul provocărilor Kievului în Marea Neagră

În urma acestui incident, autoritatea portuară rusă la Marea Azov a decis să închidă strâmtoarea.

Kievul trebuie să prezinte explicații în legătură cu violarea frontierei maritime a Federației Rise, consideră senatorul Serghei Tzekov, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui, Ucraina "agravează situația în jurul Mării Azov primind un anumit ajutor din partea Statelor Unite și a țărilor Uniunii Europene”.

Expertul militar Igor Korotcenco este de părere că se încearcă provocarea unui conflict armat pe mare, ”pentru ca apoi să urmeze o adresare către statele NATO cu învinuirea Rusiei de agresiune”.

”Președintele Poroșenko a fost cel care a dat ordinul de trecere a frontierei de către vasele militare ucrainene - pentru a demonstra Statelor Unite valoare sa de lider al țării”, admite politologul Alexei Martânov.

Serviciul Federal de Securitate a calificat acțiunile celor trei nave ucrainene care au intrat în această dimineață în apele teritoriale ale Rusiei drept o provocare gândită din timp.

”Acțiunile provocatoare ale celor trei nave ale forțelor navale ale Ucrainei în apele teritoriale rusești din zona Mării Negre durează de mai bine de cinci ore. Scopul lor este clar – de a crea o situație de conflict în regiune”, se spune într-un comunicat al SFS, citat de RIA Novosti.

Autoritățile rusești mai anunță că vor întreprinde toate măsurile pentru a asigura securitatea navală în regiune.  

Корабль ВМС Украины - Sputnik Moldova
Rusia
Trei nave ale forțelor navale ucrainene au trecut frontiera de stat a Rusiei

Corăbiile ucrainene au intrat în zona interzisă în jurul orei 7.00, ora Moscovei. Sursa menționează că navele ucrainene au încălcat Convenția ONU cu privire la dreptul naval, conform căreia statul de coastă este responsabil pentru siguranța în spațiul maritim.

Mișcarea și parcarea navelor în Kerci este permisă în conformitate cu programul aprobat de Căpitănia portului rusesc.

Miercuri, Ministerul rus de Externe a avertizat Ucraina asupra încălcării dreptului internațional prin întreprinderea oricăror tentative de a revizui statutul Mării Azov ca aparținând apelor interioare a două țări.

SFS a precizat că responsabilitatea pentru eventuala destabilizare a situației va aparține strict părții ucrainene și țărilor care o susține. Instituția a reiterat că Moscova este gata pentru un dialog constructiv în ceea ce privește situația din zonă.

Kievul nu a venit cu nicio solicitare de a permite trecerea prin strâmtoarea Kerci a corăbiilor. Potrivit părții ruse, navele nu sunt incluse în programul de trecere. Partea rusă anunță că navele efectuează manevre periculoase și nu se supun cerințelor legale ale autorităților ruse.

Fluxul de știri
0