Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: Multinaționalele storc statele de bani și oferă puține locuri de muncă

CC0 / Pixabay / Pijon / Bani, euro - Imagine simbol
Bani, euro - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Supercompaniile storc cât de mult pot de la guvern, plătind în acelaşi timp cele mai mici taxe posibil și tind să-şi reducă şi personalul.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Fraza de mai sus nu a apărut pe un site care susține teoria conspirației, ci în cel mai vechi cotidian financiar din lume, fondat la 1843.

VENITURI MAI MARI DIN EXPORTUL PRODUSELOR ȘI SERVICIILOR IT - Sputnik Moldova
Video
Companiile multinaționale, interesate de ”Moldova IT Park”

”Câteva companii uriaşe acaparează pieţele internaţionale, fuzionează pentru a deveni şi mai mari şi se bucură de venituri vaste”, scrie editorialistul Adrian Wooldridge în The Economist, potrivit ZF.ro.

Editorialistul de la publicația britanică face trimitere la un discurs susținut în 1910 de președintele SUA de atunci, Theodore Rosevelt. Acesta avertiza că "economia industrială americană a fost acaparată de o mână de companii gigant care produc o avuţie fără precedent pentru un număr redus de oameni şi caută să controleze tot mai mult din politicul ţării". Și atenționa că că o ţară fondată pe principiul egalităţii oportunităţilor riscă să devină "un tărâm al privilegiilor pentru companii".

Wooldridge consideră discursul lui Roosevelt cât se poate de actual și arată că raportate la PIB, profiturile companiilor americane sunt mai mari decât oricând din 1929 încoace, în timp ce start-up-urilor le este tot mai greu să se lanseze.

Agenți Economici - Sputnik Moldova
Atenție, Lista Neagră: Acestea sunt companiile reclamate cel mai des de clienți

"Mai multe companii mor decât se nasc, ceea ce duce la îmbătrânirea populaţiei corporate", punctează analistul. El observă că multe supercompanii își duc banii în paradisuri offshore, făcând eforturi considerabile pentru a micșora taxele plătite către stat.

Și subliniază că marile firme oferă puține locuri de muncă în raport cu veniturile obținute. Astfel, în 2014, primele trei companii din Silicon Valley au avut venituri de 247 miliarde de dolari şi o capitalizare de piaţă de peste 1.000 de miliarde de dolari, însă doar 137.000 de angajaţi.

Adrian Wooldridge este editorialist cu vechime la The Economist şi autor, printre altele, al unei istorii a capitalismului american, alături de fostul preşedinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan.

Fluxul de știri
0