Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Companiile multinaționale, interesate de ”Moldova IT Park”

Abonare
Companiile IT vor obține venituri mai mari din exportul de servicii și produse

Suma exportului de produse și servicii IT va crește până la 300 de milioane de dolari, în următorii zece ani. Companiile IT vor reuși să se extindă și să-și majoreze vânzările pe piața externă datorită facilităților oferite de "Moldova Park IT". Despre beneficiile primului Park IT din țară au vorbit, în cadrul unui interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț, administratorul "Moldova Park IT" Sergiu Voitovschii și șeful Direcţiei politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale a Ministerului Economiei, Andrei Cușcă.

Datorită facilităților oferite de "Moldova Park IT",  mai multe companii multinaționale din domeniul tehnologiilor informaționale și-au manifestat interesul pentru extinderea activitatea în Republica Moldova. În prezent, în țară își desfășoară activitatea opt întreprinderi IT multinaționale. Specialiștii estimează că numărul acestora se va dubla, în următorii zece ani.

Insuficiența de specialiști IT calificați este un obstacol însă în dezvoltarea domeniului tehnologiilor informaționale în Republica Moldova. Companiile din țară vorbesc despre un deficit de 1000 de IT-iști profesioniști. Reprezentanții Ministerului Economiei speră că facilitățile oferite de "Moldova IT Park" vor convinge specialiștii IT, care muncesc peste hotare, să revină în țară. De asemenea, autoritățile mizează pe faptul că o parte dintre locurile vacante din domeniul tehnologiilor informaționale vor fi acoperite de IT-iștii străini, ca urmare a simplificării procedurii de angajare a imigranților.

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0