CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Participanții la Consiliul Economic Moldo-Rus de la Moscova au întocmit joi foaia de parcurs privind extinderea colaborării și creșterea circulației mărfurilor dintre cele două țări. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că principalii factori limitativi în chestiunea creșterii cifrei de afaceri bilaterale sunt barierele tarifare și netarifare.
Mai multe puncte de control
”De la 1 ianuarie noi reducem taxele vamale la cinci tipuri de marfă livrate pe piața rusească. Este vorba de produsele pomilegumicole, ale industriei de conserve și vinificației. Dar pentru a facilita comerțul între țările noastre, trebuie dezvoltate coridoarele de tranzit”, a menționat Dodon.
După cum a declarat copreședintele Asociației ”Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov, ”la etapa actuală în Rusia există doar un singur punct prin care se poate face devamarea mărfurilor moldovenești livrate în alte regiuni decât cea a Moscovei”. În opinia lui Dodon, este nevoie de majorarea numărului unor astfel de puncte de devamare.
”Rusia și Moldova au semnat 180 de acorduri de colaborare , însă doar șase dintre ele sunt în curs de realizare: cele legate de agricultură și industrie. De exemplu, în septembrie 2018 ”Rosselhoznadzor” a interzis importarea în regiunea Moscova a circa 119 tone de prune moldovenești, contaminate cu molie orientală. În Rusia acest dăunător se consideră obiect de carantină, iar în Moldova – nu”, a menționat Nazarov.
Importanța noului brand
În opinia acestuia, astfel de bariere pot fi înlăturate prin intermediul unor măsuri complexe, inclusiv prin organizarea punctelor de supraveghere pe teritoriul Moldovei, precum și consolidarea comunicării în domeniul afacerilor.
”În primul rând, trebuie de adus punctele de control cât mai aproape de producător, organizând pe teritoriul Republicii Moldova un centru logistic unde controlul va fi efectuat nu doar de producător, ci și de consumator - controlul sanitar și vamal din partea Rusiei”, consideră Nazarov.
Acesta a propus părții moldovenești să creeze brandul ”Fabricat pentru Rusia”, care va fi aplicat pe produsele care au trecut controlul preliminar și corespund sută la sută tuturor cerințelor impuse de federația Rusă, atât calitatea, cât și ambalajul.
Operatorul acestui brand va fi ”Casa de comerț moldo-rusă” care va activa ținând cont de particularitățile juridice ale celor două țări și va asigura cea mai eficientă interacțiune dintre mediile de afaceri naționale.
Copreședinții Consiliului au convenit să lanseze acest brand în septembrie 2019, la Chișinău, când va avea loc cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus.
Vor fi conectate și regiunile
Promovarea brandului va începe în regiunile din Rusia. O astfel de regiune-pilot va fi Bașkiria care, împreună cu Găgăuzia, va deschide primul centru logistic pe teritoriul autonomiei. În magazinele din Bașkiria vor apare rafturi cu inscripția „Fabricat în Moldova – fabricat pentru Rusia” unde vor fi etalate mărfurile moldovenești.