CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră necesară modificarea legislației Uniunii Europene în direcția renunțării la principiul unanimității în luarea unor decizii comune de către statele-membre ale comunității europene, anunță miercuri portalul EurActiv.
“Sunt pentru modificarea tratatelor, am ajuns la acel moment când trebuie s-o facem. Nu trebuie să ne fie frică, însă noi trebuie să avem în vedere faptul că cel care se pronunță împotrivă nu mai poate să-i blocheze pe alții”, a spus Macron într-un discurs rostit în fața studenților universității din Louvain. Președintele francez se află cu o vizită oficială în Belgia.
În opinia liderului francez, „marea greșeală pe care am făcut-o în ultimii 5-10 ani constă în faptul că încercăm să decidem totul la nivel de cei 28, iar mâine, probabil, la nivel de 27, după Brexit”.
Macron consideră că vectorul proceselor integraționiste în UE trebuie să devină separarea statelor-membre ale comunității în cei care se pronunță pentru forme avansate de integrare și cei care nu sunt gata de o astfel de etapă.
„Europa are nevoie de 2-3 viteze”, a spus președintele Franței.
În septembrie, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus trecerea în unele domenii, precum politica externe și de securitate, la luarea deciziilor printr-o majoritate calificată. În legătură cu acest fapt, Comisia Europeană a îndemnat liderii UE să convină la summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019 asupra “extinderii sferei de adoptare a deciziilor cu o majoritate calificată asupra domeniului politicii externe și de securitate”.
În prezent, deciziile în Consiliul European legate de problemele de politică externe sunt adoptate prin consens: în cazul lipsei unei poziții unanime printre membrii UE, deciziile pot fi blocate.
Majoritatea calificată reprezintă cel puțin 55 la sută din membrii UE, care ar reprezenta cel puțin 65 la sută din populația Uniunii Europene.
În același timp, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat mai devreme că nu consideră necesară renunțarea la principiul unanimității în luarea deciziilor în materie de politică externe și apărare în favoarea principiului majorității calificate. Aceasta a menționat că în experiența ei nu au existat probleme legate de luarea deciziilor în unanimitate. În același timp, ea nu a exclus că astfel de probleme ar putea apărea în viitor.