CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Premierul britanic, Theresa May, a insistat în repetate rânduri că „interesul național” trebuie să rămână pe primul loc în planului privitor la Brexit. Ea solicită companiilor și politicienilor să se concentreze asupra asigurării locurilor de muncă ale oamenilor obișnuiți și să sprijine proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană. În timpul apropiat va avea loc un vot parlamentar.
Totuşi, un raport ONU șocant cu privire la sărăcia în Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.
Profesorul Philip Alston, raportorul special al ONU, a petrecut două săptămâni vizitând diverse comunități din Marea Britanie, iar raportul său cu privire la sărăcia în creștere arată ineficienţa politicilor economice ale guvernului conservator actual și ale celor trecute.
O cincime din populația britanică – 14 milioane de persoane – trăiește în sărăcie, potrivit raportului ONU. Condiţia socială mizeră în care au ajuns comunități a devenit şi mai proastă din 2010, în timpul a două guverne conservatoare succesive.
Mai mult, raportul conchide că este posibil ca sărăcia în Marea Britanie să devină și mai acută și răspândită după ieşirea țării din Uniunea Europeană. Deşi termenul-limită pentru divorț este stabilit la sfârșitul lunii martie a anului viitor – doar peste patru luni –, Marea Britanie se confruntă cu perspectiva a ani de incertitudine economică în perioada de tranziție după ieşirea sa din bloc, iar impactul va fi mai greu resimţit de persoanele cu venituri mici, potrivit studiului ONU, citat de editorialistul Finian Cunningham, de la Sputnik International.
Un alt factor este faptul că Marea Britanie nu va mai primi fonduri de dezvoltare socială din partea UE, care au ajutat la atenuarea sărăciei în multe comunități marginalizate, mai scrie editorialistul.
Cei care susțin Brexitul se plâng deseori că banii contribuabililor britanici se duc către Bruxelles, fapt impus de calitatea ţării de membră a blocului.
Ei afirmă că, după ce Marea Britanie iese din UE, aceste fonduri vor fi disponibile pentru a fi cheltuite pentru serviciile publice britanice.
Însă acest fapt este discutabil, potrivit raportului ONU privind sărăcia. Studiul cercetătorului Alston constată că sărăcia în Marea Britanie a fost amplificată de politicile guvernamentale necinstite şi aspre care au acordat prioritate reducerilor bugetare şi austerităţii în dauna bunăstării publice.
De asemenea, raportul ONU subliniază că Marea Britanie este a cincea economie bogată din lume. Cu toate acestea, are una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie din ţările dezvoltate. Acesta este un capitalism disfuncțional.
Aproximativ 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) au fost înlăturate din bugetul pentru asistență și servicii publice. Aceste tăieri au afectat în mod direct comunitățile și condiţia socială a milioane de oameni.
Un număr record de oameni trăiesc fără un acoperiş, pe străzi. Unii au recurs la prostituție doar pentru a putea cumpăra mâncare, iar alţii s-au alăturat bandelor criminale pentru a putea supraviețui.
Potrivit raportului, 50 de miliarde de dolari care au fost tăiaţi de guvernele conservatoare din cheltuielile publice de-a lungul a peste opt ani, este o sumă similară cu ceea ce cheltuie Marea Britanie anual din bugetul militar.
De asemenea, raportul despre cercurile conducătoare britanice arată că acestea manifestă un interes scăzut faţă de soarta lucrătorilor din Marea Britanie, dedicându-se îmbogățirii oligarhiei și dezvoltării mașinii sale de război pentru acţiuni agresive împotriva „dușmanilor” străini precum Rusia.
„Având în vedere politicile britanice predominante, un lucru este sigur. Brexit înseamnă Brokexit - mai multe greutăți și sărăcie pentru oamenii din Marea Britanie”, conchide editorialistul Finian Cunningham.