Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când va fi gata cea mai mare închisoare: Ministerul Justiției anunță un nou termen

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение  - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile anunță când vor demara lucrările de construcție și când va fi dat în folosință noul penitenciar de la Bubuieci, pentru care vor fi cheltuiți peste 50 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Ministerul Justiției anunță că la începutul anului 2019 vor fi organizate licitațiile internaționale pentru selectarea companiilor de construcție și de verificare a lucrărilor de construcție a unui penitenciar nou. Începutul construcției este planificat pentru mijlocul anului 2019, iar darea în folosință este planificată pentru sfârșitul anului 2022.

Anterior, autoritățile anunțaseră că penitenciarul modern va fi dat în folosință în anul 2021>>>

Ultimile evoluții în procesul de finalizare a etapei de proiectare, expertizare și demarare a licitațiilor de contractare  a unei companii de construcție au fot discutate de autorități cu reprezentanții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), care se află într-o misiune tehnică la Chișinău.

© Photo : Ministerul Justiției al Republicii MoldovaSchița de proiect a noului penitenciar din Chișinău
Când va fi gata cea mai mare închisoare: Ministerul Justiției anunță un nou termen - Sputnik Moldova
Schița de proiect a noului penitenciar din Chișinău

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Toți deținuții din Penitenciarul 13, unde stă închis Filat, vor fi mutați în altă pușcărie
Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a subliniat necesitatea efectuării cât mai rapide a licitațiilor de contractare a unor companii de construcție și de supraveghere a lucrărilor, în contextul în care sistemul penitenciar și întreaga societate mizează pe edificarea cât mai rapidă a unui penitenciar modern, care va ameliora considerabil situația drepturilor omului în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Justiției, expertul tehnic al CEB, Conor Mooney, s-a arătat mulțumit de recentele progrese înregistrate de toți actorii implicați în proiectarea și construcția noului penitenciar.

Precizăm că CEB a acordat țării noastre un împrumut de 39 de milioane de euro pentru construcția noului penitenciar, iar un milion de euro a fost oferit în calitate de împrumut nerambursabil. Alte 12 milioane de euro reprezintă contribuția Guvernului. Astfel, pentru construcția penitenciarului din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, care va avea o capacitate de 1536 de locuri, vor fi cheltuite 52 de milioane de euro.

© Photo : Ministerul Justiției al Republicii MoldovaSchița de proiect a noului penitenciar din Chișinău
Când va fi gata cea mai mare închisoare: Ministerul Justiției anunță un nou termen - Sputnik Moldova
Schița de proiect a noului penitenciar din Chișinău

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul de împrumut dintre Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o nouă închisoare.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penitenciarul 13 va fi transformat în muzeu

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Fluxul de știri
0