CHIŞINĂU, 16 apr — Sputnik. După ce va fi construită la Bubuieci puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis. Autorităţile nu au decis, deocamdată, ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.
„Rămâne la discreţia conducerii statului. Sperăm să rămână un muzeu pentru că este o clădire cu o arhitectură interesantă şi cu foarte multe locuri care îşi au semnificaţie chiar şi în istoria Chişinăului nu doar a sistemului penitenciar. Vom lua exemple de la alte ţări, unde penitenciarele au fost transformate în muzee", a declarat în exclusivitate pentru Sputnik directorul adjunct al Penitenciarului nr.13 Mihai Rotaru.
Deocamdată nu se cunoaşte data concretă când va începe construcţia penitenciarului nou. Nu se ştie nici dacă construcţia va începe în acest an.
„Unitatea de implementare a proiectului activează de doi ani. În prezent se lucrează asupra proiectului noului penitenciar. Proiectul este elaborat de o echipă de specialişti străini. Este o instituţie specifică care va trebui să asigure o multitudine de condiţii în care activează un penitenciar. Este nevoie de o proiectare specializată pentru că este vorba despre o instituţie cu un regim special, astfel ca să nu fie posibil de a săpa şi a sări gardul", a precizat Rotaru.
Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la BDCE pentru a construi o puşcărie. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018. Închisoarea va substitui Penitenciarul numărul 13 din capitală. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.
Penitenciarul nr. 13 s-a numit la început Castelul —închisoare din Chişinău. Puşcăria a fost proiectată în anul 1834 de arhitectul de origine elveţiană, Giorgio I. Torricelli. Lucrările de construcţie au demarat în 1840 şi au durat până în 1850.