Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Toți deținuții din Penitenciarul 13, unde stă închis Filat, vor fi mutați în altă pușcărie

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2018 urma să fie dată în exploatare o nouă pușcărie în Chișinău. Aceasta urma să substituie Penitenciarul nr.13 din centrul Capitalei, care este cel mai aglomerat din toate cele 17 câte sunt în țară. Închisoarea însă nu va fi construită. De ce? Aflați de la directorul interimar al ANP, Aureliu Suhan.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Construcția noului penitenciar modern în Chișinău, care urma să înlocuiască închisoarea nr.13 amplasată în centrul Capitalei, se amână cu câțiva ani.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte milioane de lei vor plăti cetățenii pentru închisoarea modernă din Chișinău

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018. 

Noua închisoare însă nu va fi construită în termenele stabilite. Directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Aureliu Suhan, a declarat în cadrul audierilor în comisia parlamentară securitate, apărare națională și ordine publică că penitenciarul modern va fi dat în exploatare cel mai probabil în anul 2021. 

” Vă spun cu certitudine că suntem în întârziere. Investitorul a solicitat ca documentația și proiectul să fie elaborate de specialiști străini. A fost contractat un agent economic din Olanda, care însă a încercat să modifice niște condiții pe parcurs, situație ce a deplasat termenul”, a declarat Suhan. 

Potrivit șefului de la ANP, cel mai probabil noua închisoare va fi construită peste trei ani. Dar nici această dată nu este bătută în cuie. 

”Un termen preventiv de dare în exploatare a noului penitenciar este anul 2021”, a declarat directorul ANP. 

Suhan a precizat că responsabil de construcția penitenciarului nou din Chișinău nu este ANP. Cei care supraveghează proiectul sunt de la Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) și Ministerul Justiției.

În Legea bugetului de stat pentru anul 2018, la capitolul cheltuieli, sunt prevăzute 133 de milioane de lei pentru construcția penitenciarului din Chișinău. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.   

Proiectul de construcție este elaborat de compania olandeză de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”. 

Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penitenciarul 13 va fi transformat în muzeu

„Rămâne la discreţia conducerii statului. Sperăm să rămână un muzeu pentru că este o clădire cu o arhitectură interesantă şi cu foarte multe locuri care îşi au semnificaţie chiar şi în istoria Chişinăului nu doar a sistemului penitenciar. Vom lua exemple de la alte ţări, unde penitenciarele au fost transformate în muzee", a declarat anterior pentru Sputnik angajatul ANP, Mihai Rotaru.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Amintim, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău își ispășește pedeapsa de 9 ani fostul premier Vladimir Filat, învinuit într-un dosar de corupție.


Fluxul de știri
0